PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Kakav je Bog don Vinka Puljića ako mu je istina tako lažna?

Arhiva

Arhiva


Distanciram se od fašizma, nacionalizma, komunizma i ne podržavam ih ni na koji način, napisao je u pokajničkom pismu don Vinko Puljić, bivši župnik u Štinjanu i Raši. Puljić je najuren iz misije u Njemačkoj jer je na svojem Facebook profilu pozvao na doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje u revizionističkoj maniri pokušava NDH-ov logor smrti prikazati kao radni logor u kojem Židovi, Romi, Srbi i svi neprijatelji tadašnjeg kolaboracionističkog režima na čelu s Ante Pavelićem nisu ubijani, već se pazilo na njihova ljudska prava. I onda kada don Vinko Puljić po nalogu Crkve napiše da se distancira od fašizma i nacionalizma ne možeš ništa drugo nego to shvatiti samo kao najobičniji cinizam. Jer Puljić se ni od čega, osim naravno komunizma, suštinski ne distancira. Uostalom, i sam u tom pismu piše: “Želio bih zaključiti da me je moj dragi poznanik, akademik, profesor dr. Josip Pečarić, zamolio da podijelim poziv za donacije kako bi se podržala objektivno znanstveno utemeljena istraga i pojašnjenje događaja oko Jasenovca. Moj osjećaj ljubavi prema istini i ljubavi prema domovini naveo me je da javno podijelim njegovu molbu na mojoj privatnoj FB stranici. To se dogodilo 12. 09. 2020., jer po mom mišljenju nije bilo ništa loše i do danas dijelim to mišljenje da nema ništa loše da se znanstveno ispituju činjenice. Nadalje, ne mislim da je takvo istraživanje uopće pogrešno”.

Za don Puljića nema ništa sporno u radu Društva koje tvrdi da su jasenovački logoraši imali zdravstvenu zaštitu, da ih je nakon izlaska iz Jasenovca čekao posao, da su od kuće mogli primati pakete s hranom i lijekovima. On bi htio objektivnu, znanstvenu istragu i pojašnjenje oko Jasenovca, a zapravo je don Puljiću i takvima poput njega njihova istina već odavno znana, a ta je da je Jasenovac komunistički lažirana slika vrijednih ustaških domoljuba, koji su se zalagali za ljudska prava i gradili civiliziranu državu prisilno surađujući s nacističkom Njemačkom. Ustaše su, doduše, kontaju Puljić i slični mu, morali iz Jasenovca otpravljati ljude u Auschwitz i ostale koncentracijske logore, ali ne daj bože da bi oni svojim logorašima i dlaku skinuli s glave. “Do 1990. godine službeni broj žrtava jasenovačkog logora bio je 700.000. U taj se broj, pod prijetnjom zatvorske kazne, nije smjelo javno sumnjati. Sada u hrvatskoj javnosti prevladava tvrdnja da je u logoru ubijeno oko 80.000 ljudi. Članovi društva smatraju da je i to višestruko preuveličan broj”, piše na službenim mrežnim stranicama famoznog Društva za koje je don Puljić agitirao da ga se podrži donacijama.

Sadržaj na njihovom webu je, blago rečeno, odvratan. Nikakav pijetet prema žrtvama nacističkih i fašističkih zločina. Samo revizionizam. Jedna od prošlogodišnjih vijesti doslovno, bez ikakvih ispravaka, glasi:” U petak 2. kolovoza u selu Uštici kod Jasenovca obilježeno je stradanje Roma u drugom svjetskom ratu. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine, naveo je među ostalim da je u jasenovačkom logoru ubijeno 16.173 Roma, od toga 5.608 djece. Iznošenjem tih brojeva pokvario je svečanost komemoracije…”

To je ta znanstvena istraga koju podržava don Puljić, inače Istranima dobro poznata ličnost. Naime, tu je, i dok je bio na misiji u Njemačkoj, često dolazio na godišnji odmor. U Svetom Lovreču je, kako doznajem, prije nekoliko godina kupio parcelu preko nekih svojih veza iz Hercegovine, izgradio kuću u naselju Belvedere koju sada prodaje. Često je zbog toga svraćao u Sveti Lovreč. Pojedini su mu žitelji u istarskim mjestima u koje je svraćao nadjenuli nadimak Ustaša. Pitam se zašto bi tako zvali čovjeka koji se distancira od fašizma.

Poznat je u Istri i po tome što je svog prijatelja Marka Perkovića Thompsona, pjevača kojem su nastupi u Europi zabranjivani zbog koketiranja s ustaštvom, dovlačio u Istru, na mise u Štinjan, organizirao mu promociju knjige, navodno osobno stajao iza Thompsonovog koncerta u Poreču. Nije don Puljić to ni skrivao. U otvorenom pismu Damiru Kajinu za Marka Perkovića je napisao da je najomiljeniji i najpopularniji hrvatski pjevač, a za njegov nastup u Pazinu da je u centru te drage hrvatske grude održao tri veličanstvena koncerta s jasnim i čistim porukama mira, ljubavi i domoljublja. Ni slova o Perkovićevom pokliku “Za dom spremni” na početku pjesme “Čavoglavi”. Samo mir i ljubav.

Don Puljić na kraju svog pisma navodi: “Unatoč tužnim događajima protiv moje osobe, ne mogu i neću se distancirati od ljubavi prema Bogu, ljubavi prema domu, ljubavi prema čovjeku i istini.” Kakvi su za njega Bog, dom i čovjek, ako mu je istina ovako lažna?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom