PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Istra se pita - hoćemo Tita!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović ipak će morati posve jasno i nedvosmisleno – odmah nakon inaugaracije 18. veljače – donijeti jednu važnu simboličku odluku. Riječ je, naravno, o tome hoće li se bista Josipa Broza Tita, maršala pokojne Jugoslavije i ratnog pobjednika u Drugom svjetskom ratu, vratiti u niz poprsja što krase hol Ureda predsjednika na Pantovčaku ili će ostati zanemarena, zajedno s drugim memorabilijama najvećeg hrvatskog antifašista, u njegovom rodnom Kumrovcu.

Lakonska izjava Zorana Milanovića izrečena nakon upita na tu temu - kako Pantovčak nije muzej hrvatskih predsjednika – svakako je relevantna jer on to i nije – tamo nema ni bista Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, ali se nalazi bista Stjepana Radića koji je Hrvatsku tek vidio kao republiku u svom nikad ostvarenom ustavnom projektu. Ali, Titova bista na Pantovčaku nije simbol predsjedništva, nego je simbol antifašizma, NOB-a i partizanske pobjede nad nacistima i ustašama u krvavom ratu. Ona je dokaz kako Hrvatska nije nasljednik tzv. NDH, nego hrvatske države koja je potvrđena na zasjedanjima ZAVNOH-a te je činila sastavnicu jugoslavenske federacije. Titova bista na Pantovčaku priznanje je antifašizmu i hrvatskoj državnosti.

Nedavno istraživanje provedeno za RTL televiziju pokazalo je kako dvije trećine građana ne zanima što će biti s Titovim poprsjem ili su protiv toga da se vrati u predvorje predsjedničkog prijestolja. Ali, glasači IDS-a – dakle ona istarska većina koja glasa za tu stranku već trideset godina i koja je u velikoj mjeri činila 80 posto glasova koje je Zoran Milanović dobio u Istri – žele povratak Titove biste na Pantovčak.

Tito – ratni pobjednik koji je vratio Istru u okrilje "matice domovine" i ispoštovao Pazinske odluke – dio je identiteta antifašistčke Istre. One Istre koja je sve do kraja "tršćanske krize" 1953. godine ispisivala grafite "Tita ili nikoga" ili "Istra se pita – hoćemo Tita!". Poštovanjem želje istarske većine da Titova bista ponovno zablista na Pantovčaku predsjednik Zoran Milanović postupio bi – normalno. Onako kako želi nemali dio građana koji ga je izabrao, onako kako želi jedna od najuspješnijih hrvatskih regija te onako kako žele birači stranke koja u Istri nikada nije izgubila izbore i koja ima velike zasluge u pridobivanju prevage u broju glasova na njegovu stranku.

Povratak Titove biste na Pantovčak, ukratko, bio bi normalan politički potez predsjednika Milanovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum