PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Istarski pristup

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Narančasta boja Istre na pandemijskom zemljovidu Europske unije još je jednom pokazala da se na Poluotoku živi i radi opreznije nego u ostatku zemlje, ali i da je regionalni pristup zaštiti od Covida jedini koji daje stvarne rezultate. Procjena istarskog Stožera civilne zaštite da, unatoč odluci Nacionalnog Stožera, viši razredi osnovne škole ipak ostanu kod kuće, iznova pokazuje da se u Istri razmišlja na drukčiji način.

Drugim riječima, nije potrebno „potezati vraga za rep“ slanjem učenika u školu ako nije posve sigurno da neće biti negativnih učinaka tog poteza, kao što je potrebno, u čemu se slažu stožeri u Puli i Zagrebu, dopustiti ograničene sportske aktivnosti i bavljenje individualnim sportovima. Istarski pristup zaštiti od pandemije pokazao se korisnim – kako je podsjetio pulski gradonačelnik Boris Miletić – još prošle veljače kada većina Hrvatske nije razumjela zašto su se tražile restriktivne mjere zbog brzog širenja korona virusa sjevernom Italijom. Danas je svima jasno da je Dino Kozlevac kao šef istarskog stožera bio u pravu te da se regije moraju više uvažavati kada se radi o životu i radu njihovih stanovnika.

Od ponedjeljka, 1. veljače, u Istri će „labavije“ mjere osjetiti samo sportaši, uglavnom oni najmlađi, dok će učenici osnovnih i srednjih škola „raditi“ po starome. Najmanji pješice, veći online, a oni najveći, maturanti, također odlaskom na nastavu. Nacionalni stožer nije omogućio niti jednoj županiji da popusti kafićima – dakle ugostiteljskim objektima čije ime sve govori – da nude kavu za van. Pa tako kavu mogu kuhati slastičarnice, pekarnice i trgovine mješovitom robom, kao i restorani s isporukom hrane, ali ne i kafići gdje se na kavu, uglavnom, i ide. Dakle, nema ništa od kave iz kafića – što je bio i zahtjev istarskog stožera – ali možda će od 15. veljače Zagreb popustiti mjere, oprezno i stupnjevito kako se to traži.

Regionalni pristup zaustavljanju pandemije o kojem govore Miletić i Kozlevac – i ne samo oni – jedino je rješenje za obnovu ugostiteljstva i turizma u cijelosti u čitavoj Hrvatskoj. Jadranske županije po broju zaraženih znatno su u boljoj poziciji od Zagreba i njegove okolice ili potresom pogođenih područja. Iskustva koja je Istra proživjela s koronom u posljednjih gotovo godinu dana, u kojima je bila i zelena i crvena točka na karti Europe, pokazuju da ples sa zarazom treba igrati po zavičajnoj ili regionalnoj glazbi. Dirigenti iz Nacionalnog stožera ne mogu vidjeti – a kako se na primjeru cjepiva očituje, ni predvidjeti – sve što se događa na terenu. Narančasta Istra na pandemijskom zemljovidu Europske unije pokazuje da o njoj brinu stručnjaci koji znaju što rade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater