PIŠE IVOR BALEN

Gradonačelnica Pazina tvrdi da Glas Istre ima "mizernu čitanost". Istina je da je Glas Istre dvostruko čitaniji od svih ostalih istarskih portala zajedno, te ravnopravan nekima od najpoznatijih nacionalnih medija

| Autor: Ivor BALEN
Ivor Balen / Suzana Jašić

Ivor Balen / Suzana Jašić


Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić opet se okomila na Glas Istre na svom Facebooku, na što smo već navikli, ali je ovaj put napisala i da ovom mediju "linkanjem na članak diže mizernu čitanost". Kao zamjenik glavnog urednika zadužen za portal, na to moram reagirati. Komentar merituma njezinog srceparajućeg posta napisao je naš kolega Bojan Žižović u tekstu kojeg svakako preporučujem pročitati, a ja ću se pozabaviti matematikom.

Onako ukratko, Glas Istre je uvjerljivo najčitaniji regionalni portal u Hrvatskoj i uz bok nekima od najpoznatijih nacionalnih medija. Za primjer, po kriteriju otvorenih tekstova, Glas Istre je u srijedu 20. srpnja bio čitaniji od portala HRT-a, portala N1 televizije, Poslovnog, Direktno, pa čak i Telegrama. Sve su to redom popularni i utjecajni mediji, i to na državnoj razini.

Ti podaci mogu se provjeriti na servisu Gemius koji je javno dostupan, pa i Suzani, koja do njih može doći s nekoliko klikova. Naravno, nakon što obriše suze od našeg pucanja po njoj. Prema Gemiusu, Glas Istre je po čitanosti u srijedu bio 11. news portal u Hrvatskoj, odnosno 12. ako se doda Index kojeg nema na Gemiusu.

Na domaćem smo terenu, pak, bez premca i konkurencije. Onako od oka, portal Glasa Istre je dvostruko čitaniji od svih ostalih istarskih portala zajedno. To se, na primjer, može provjeriti na servisu Similarweb. Statistika pokazuje da naše vijesti svakodnevno dopiru najmanje do svakog drugog stanovnika Istre, a vjerojatno i više od toga. Od kada je u veljači 2018. u Glas Istre došla nova urednička postava koja je promijenila uređivačku politiku, čitanost portala povećala se otprilike za šest puta. Da, upravo toliko - šesterostruko.

Za kraj bih još samo izrazio nadu da će Suzana Jašić u svom poslu imati barem upola dobre rezultate. Pazinjani bi joj bili zahvalni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater