PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Drandićeve poruke mira


Utjecajni veteran IDS-a Valter Drandić, političar čiji je ugled u Istri popriličan, otvoreno je najavio – novi IDS. U razgovoru za naš list Drandić koji je danas "tek" predsjednik županijske skupštine i član stranačkog predsjedništva obavijestio je javnost kako se priprema "refresh" stranke, nova lica i nove politike te opcija da se na izbornim listama već za lokalne izbore 2021. godine pojave kandidati koji nisu i formalni članovi IDS-a.

Drandić je, zapravo, poslao nekoliko intrigantnih političkih poruka koje analitičari zbivanja na istarskoj scenu nemaju pravo ignorirati. Prvo, snažno je podržao svog nasljednika na mjestu gradonačelnika Pule Borisa Miletića i kao dobrog predsjednika stranke i kao odličnog kandidata za mjesto istarskog župana na lokalnim izborima koji će se održati za godinu i pol. Miletić očito ima podršku stranačkih "patrijarha" (kako bi to rekli u HDZ-u) i šireg vodstva stranke koje je s njim u svakodnevnoj komunikaciji. Dakle iznenađenja oko toga ne bi trebalo biti – i biti će zanimljivo vidjeti hoće li imati konkurentnog protukandidata. U SDP-u i HDZ-u trebati će pažljivo odabrati protukandidata Miletiću, dok se među neovisnim političarima – nakon poruke Plinija Cuccurina da ga politika ne zanima – takvo ime niti ne nazire.

Drugo, Drandić je potvrdio da u stranci nema jedinstva po svim pitanjima, ali niti da nema frakcija koje se sukobljavaju u unutarstranačkim raspravama. Pozicija Ivana Jakovčića, počasnog predsjednika IDS-a, očito nije marginalna, pa ga Drandić već predlaže za svog nasljednika na mjestu šefa županijske skupštine.

Drugim riječima, IDS nije podijeljen oko Jakovčića kao što se priča u političkim kuloarima od Pule do Zagreba. Treće, Drandić je najavio podršku predsjedničkom kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću uz jasnu ogradu da ona ne može – zbog starih svađa – biti jedinstvena. Kao realni političar, veteran IDS-a najavio je podršku Milanoviću jer, jednostavno, nemaju koga drugoga podržati. Ali, predvidio je i novo povezivanje IDS-a i SDP-a poslije toga koje vrlo zanimljiva politička tema. Hoće li IDS-ova podrška Milanoviću – bez obzira na ishod predsjedničkih izbora – značiti i zajednički izlazak na izbore za Hrvatski sabor koji bi mogli biti i ranije nego što se očekuje? Naravno, u osmoj izbornoj jedinici gdje bi IDS mogao tražiti i četiri izgledna saborska mandata.

Ipak, najvažnije je poruka iskusnog IDS-ova lidera to da njegova stranka priprema nove politike za županiju koje će promijeniti sliku Istre kao regije turizma, poljoprivrede i sa sve manje industrije nakon propasti Uljanika. Istra će se promovirati i kao regija znanja i obrazovanja što pokazuje jedan posve drukčiji pogled u budućnost.

IDS-ov veteran Valter Drandić poslao je, očito ne samo u osobno ime, poruke mira i nezadovoljnim članovima stranke i SDP-u i širokoj političkoj javnosti kako njegova stranka ide dalje s novim ljudima, idejama i politikama. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom