Piše Dubravko Grakalić

Dobiva li SDP novu himnu?

Alka Vujica / Dubravko Grakalić

Alka Vujica / Dubravko Grakalić


Socijaldemokratska partija Hrvatska – suočena s padom rejtinga i rastućom konkurencijom – sve je aktivnija. Ne samo da neprekidno održavaju tiskovne konferencije i komentiraju sve i sva na svim razinama, nego su odlučili obznaniti da u svoje redove primaju i poznata imena. Tako je zagrebački SDP objavio da im je pristupila ni manje ni više nego pjevačica, autorica lakih nota i jedinstvena estradna pojava Alka Vujica. Nakon Severine Vučković – koja im je ipak tek pjevala na predizbornim skupovima – ulazak Alke Vujice u SDP s kojim se pohvalio šef zagrebačkog ogranka Viktor Gotovac pokazuje da ljubav partije od estrade još uvijek tinja vječnim žarom.

Nekad, u doba kad su ponosni članovi SKH/SKJ bili Mišo Kovač i Zdravko Čolić, veze politike i zabavne glazbe su se podrazumijevale. Nešto kasnije, u višestranačju, ulazak Vice Vukova u SDP Ivice Račana – dakle jednog pripadnika "maspoka" koji je zašutio nakon 1971. i partijskog šefa koji je vladao "hrvatskom šutnjom" – bili su senzacionalna vijest. Danas bi senzacija bila jedino da Peđa Grbin proglasi najpoznatiji hit Alke Vujice – "Laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje" – stranačkom himnom. No, budući da je Grbin ujedno i poznavatelj opusa i povremeni pjevač hitova Marka Perkovića Thompsona, iznenađenja na tom planu su moguća.

HDZ je s estradnjacima imao više uspjeha, a kako znamo iz presude u slučaju FIMI medije, neke je plaćao i da ne pjevaju. U vrijeme Franje Tuđmana, saborski zastupnici su bili Kićo Slabinac i šansonjer Zvonko Špišić koji je 1990. izabran u tadašnje Društveno-političko vijeće Sabora s liste HDZ, u čemu je imao iskustva jer je na Markovu trgu sjedio još u mandatu 1972-1976. u ime SKH-a.

Danas su svakako najpopularniji saborski pjevači oni s izborne liste Domovinskog pokreta. Prije svega, bivši "domovine sin" Miroslav Škoro te zastupnik Davor Dretar Dreletronic koji su zapažene estradne ličnosti. Štoviše, Škoro od glazbene karijere, unatoč brojnim drugim interesima, nije odustao. Stoga je vrijeme da SDP – gdje sjede zanimljivi političari poput Arsena Bauka čije je ime ujedno i njegov program (da te ubije dosadom i na brzinu) – dobije značajno pojačanje s estradne strane. Alka Vujica je sjajan izbor, no trebali bi razmisliti i na širenje na folk i rock scenu. Možda ponuditi i saborski mandat Maji Šuput, dok se o popularnom Joletu ne treba ni premišljati.

Da zaključimo. SDP se, nakon najave Socijaldemokrata i iznimno atraktivnog retoričara Davora Bernardića da kreću u osvajanje terena, trgnuo. Ne prestaju govoriti, a uskoro neće ni prestati pjevati. Revolucionarne pjesme ostavili su Radničkoj fronti i kreću u estradni mainstream. Nadamo se novim pojačanjima, jedna Alka ne jamči pogodak "u sridu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of