PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Bitka na istarskoj ljevici


Može li se istarska politička scena, baš poput cijele stranačke nacionalne arene, usložiti i dodatno razmnožiti? Možemo, poručuju iz istoimene političke stranke i najavljuju da će se na poluotoku posve sigurno dogoditi mitoza dosadašnje Zeleno-lijeve koalicije koja je po istraživanjima rejting agencija treća po popularnosti u cijeloj Hrvatskoj.

Drugim riječima, istarski birači skloni lijevom svjetonazoru, mogu uz SDP, čiju će strategiju možda određivati Peđa Grbin pobijedi li na predsjedničkim izborima, birati i između u Istri odavno formirane i podosta etablirane Radničke fronte, te dvije nove parlamentarne uspješnice iz Zeleno-lijeve koalicije – Nove ljevice i političke platforme Možemo! koja je u centru Zagreba od nule dobila tri parlamentarna mandata na srpanjskim izborima. Ostvare li se najave šefice Nove ljevice Rade Borić da će po istarskim gradovima do kraja godine sigurno osnovati svoje organizacije, a možebitno će ih, po riječima Sandre Benčić, osnovati i Možemo, to će možda značiti i kraj parlamentarne Zeleno-lijeve koalicije koja još uvijek ima pod nazivom „Možemo!“ zajednički saborski klub.

Na lokalnim izborima, za grudu istarske crvene zemlje i njezine birače borit će se tri nove lijeve parlamentarne stranke od kojih je jedna, Radnička fronta, u osmoj istarsko-primorskoj izbornoj jedinici osvojila mandat što ga obnaša Katarina Peović. Ali, to je bilo u sinergiji lijeve parlamentarne koalicije – dok će na lokalnim izborima biti važna imena koje Nova ljevica, Možemo i Radnička fronta mogu ponuditi u svakom gradu i općini gdje se kandidiraju. Na njihov uspjeh utjecat će i četvrta, barem nominalno lijeva stranka koja je tradicionalno druga u Istri – SDP. Povede li SDP jedan od dva Istrijana koji žele postati predsjednici stranke, Grbin ili Marino Percan, svakako će im u županiji porasti i apetiti i šanse da ih namire. Ne prođu li, istarski SDP mogao bi nastaviti s međusobnim podjelama koje su posve očite već kad se pogledaju recentne kandidature za vodeća stranačka tijela.

Gdje je tu IDS koji se predstavlja kao lijevi liberalni centar? Svakako, u centru napada ljevice, od SDP-a do razdijeljenih Možemo stranaka koji ga već vješaju kao crvenu krpu po kojoj će udarati kad zazvoni izborni gong. IDS će se natjecati i sa SDP-om jer dogovori s Davorom Bernardićem ako su i sklopljeni uoči parlamentarnih izbora više ne vrijede, a do svibanjskih izbora i Zlatko Komadina kao čimbenik suradnje prestat će to biti.

Istarski birači lijevog svjetonazora moći će, izgleda, izabrati sve nijanse crvenog na lokalnim izborima. Ako se od prevelikog razrjeđivanja sve to crvenilo ne razrijedi ili postane IDS-ovsko žuto-zeleno kad izborni semafor pokaže tko je prešao izborni prag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini