Piše Dubravko Grakalić

Beroš podijelio opoziciju

Vili Beroš (foto: Hina) / Dubravko Grakalić

Vili Beroš (foto: Hina) / Dubravko Grakalić


Hrvatska parlamentarna oporba teško mijenja taktiku borbe protiv vladajuće većine. Iako im se dosadašnje neprekidno traženje izvanrednih izbora te opoziva pojedinih ministara ili čitave Vlade nije isplatilo posljednjih godina i u najmanje dva saborska saziva, nekoliko stranaka – SDP, Most, Možemo i IDS između ostalih – neprekidno sudjeluju u jednom te istom igrokazu prikupljanja potpisa za smjenu pojedinog dužnosnika. I onda se uopće ne okupe na glasanju koje se mora provesti da bi ga se smijenilo.

Proceduru znaju već i saborski vrapci – prikupe se potpisi, pošalju preko Markova trga u Banske dvore gdje budu odbijeni na sjednici Vlade, održi se dugonoćna žestoka svađa s minimalnim brojem gledatelja na saborskoj TV te zatim na glasanju saborska većina potvrdi svojih 77 ruku. Opozicija se pojavi u obliku četrdesetak najzagrijanijih zastupnika i poslije tvrdi kako su potaknuli proces što ga opisuju kao sinhronicitet kojim treptaj krila leptira u Amazoniji ruši ledene sante na Arktiku.

Recentni slučaj sakupljanja potpisa za smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša – konkretno zbog slučaja Mirele Čavajde, a i zbog stanja u bolnicama, nesaniranja dugova, softverskih afera i reforme koja bi trebala završiti 2030. godine kada će ministar već ispuniti uvjete za mirovinu – stoga je zanimljiv jer se opozicija podijelila.

Točnije, ponašanje su promijenili članovi najvećeg saborskog kluba nakon HDZ-ova, oni iz udruge Socijaldemokrata koja će početkom srpnja postati i prava politička stranka. Kako je objasnio predsjednik udruge/stranke Davorko Vidović, dugogodišnji ex-SDP-ovac i nekadašnji ministar u Vladi Ivice Račana, nema smisla trošiti vrijeme i ugled na nešto što ne može proći. Posljednja rasprava o opozivu Beroša, ali i Zdravka Marića i Tomislava Ćorića pokazala se kao ćorak; ostavku je dao jedino Darko Horvat, ali ne zbog opozicije, nego zbog policije i USKOK-a koji su ga uhitili i pritvorili.

Trenutačno se – zbog nemogućeg pitanja opoziva koji ne može proći u postojećem odnosu snaga – svađaju SDP, Zeleno-lijeva koalicija i Socijaldemokrati – i to sve žešće. Prvi tvrde kako drugi rade za HDZ, dok drugi kažu kako prvi rade gluposti. Dakle, podijelila se ljevica i birači će teško povjerovati u sinergiju koja bi SDP-u i Možemo dala prednost na budućim izborima – dok se ponašaju posve isključivo prema dojučerašnjim kolegama iz partije koji su krenuli svojim putem. Možemo je na gubitku i zbog zaboravljenog istjerivanja Radničke fronte iz svoje koalicije – jer se zastupnica Katarina Peović znatno bolje pozicionirala u javnosti od Urše Raukar, Vilija Matule ili nekolicine drugih zastupnika te platforme sastavljene od nekoliko malih stranaka.

Što se pak instituta opoziva tiče – on je posve legitiman oblik parlamentarne borbe, naravno – ali posve je jasno da se radi o izlizanoj shemi koja ne daje rezultate. Opozicija treba promijeniti taktiku parlamentarne borbe koliko je to moguće, no i smanjiti broj frazetina kojima se suprotstavlja vladajućima, da bi oni odgovorili na jednak način. Hrvatskoj politici treba svježine i originalnih ideja, a opozvati se može dosadašnje salonsko kritiziranje vlasti i pričanje o vlastitim postignućima kojih se nitko ne sjeća. Jer ih nije bilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom