PIŠE VANESA BEGIĆ

A lani su nam problem bili rebraši…


Možda upravo ovakva vremena pokazuju ono najbolje, ali i ono najgore u ljudima. Dokle mogu ići ljudska pohlepa, niske strasti, ali i dobrota, velikodušnost. Dok jedni, ističući da je potreban veliki reset cijelog planeta, kažu da je do svega došlo zbog prevelike pohlepe, uništavanja planeta svim vrstama zagađenja, tako da su se pobunili i virusi, za druge to ipak nije tako dramatično i to je 1555. po redu teorija zavjere, urote koja je najavljena još u pretpotopno doba. Kakogod da je - lako nije.

"Kada će opet vijesti govoriti o političarima, strankama, svađama, po stoti put analizirati i raščlanjivati povijesne događaje, bitke, kada ćemo se živcirati zbog krivo dosuđenog penala, lošeg nogometnog suca, uživati u utakmicama, koncertima, kako ćemo znati da smo napokon sigurni, da to nije tek pauza i da se neće opet pokrenuti".

Upravo su to dileme najvećeg dijela ljudi, kako će biti kada zaustavimo virus, hoćemo li i dalje strepiti zbog susjeda koji je kihnuo, pitati se da nije možda opet korona, da djeca u vrtićima nisu "pokupila" one uobičajene viroze koje pokupe svake godine nekoliko puta, nego da je to nešto opasnije, da je dovoljno sigurno ići na koncerte, utakmice, pogrebe, obiteljska druženja… Koliki treba biti razmak, hoće li i dalje postojati psihološka barijera u našim glavama, hoće li nastati PTSP gori od onog ratnog?

Za sada ima puno pitanja bez odgovora. Sve je ovo novo, kako za znanstvenike, tako i za obične ljude, od kojih mnogi još ne mogu vjerovati da je nešto tako maleno poput virusa "zarobilo" cijeli svijet, te se pojavilo čak i u onim zemljama za koje doznamo da postoje tek prilikom defilea njihovih sportaša na Olimpijskim igrama i pitamo se kako ih je uopće pronašao?

S druge strane, to je idealna prilika za osobe sklone spletkarenju da pokažu svoje talente. Od lažnih doktora preko revolucionara sve do onih koji te iz "čiste zabave" uporno zatrpavaju mejlovima, porukama u messengeru, viberu i whatsappu ili pak nazovi dokumentarcima - o teorijama urote, zavjere i pitajboga čega sve ne. Svi su oni posebno jaki na društvenim mrežama, a nažalost nisu to više niti "mulci".

Dok se lani u ovo doba brojnim podstanarima spremala "čestitka" sadržaja "iselite se do 1. svibnja ili 1. lipnja jer dolaze turisti", sada dolazak turista izgleda kao SF, a mnogi iznajmljivači kažu da nisu niti otvorili booking da se ne "izbediraju". I lani su, već od travnja, svi pričali o apartmanima, koliko će zaraditi, kako će sve biti puno i nekima od njih su tada najveći problem bili - rebraši. , Samo da ih ne bude previše i samo da ne otjeraju turiste. A ti rebraši, osim što su ljigavi, potpuno su bezopasni. Lani su se povećalom tražili konobari koji sada nestrpljivo čekaju razvoj situacije, a s druge strane sve se više traže dostavljači hrane, proizvoda iz trgovina i drugog. Tko zna kakav nas scenarij očekuje u ovo doba 2021.?!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of