piše dražen katalinić

Tragedija u svijetu otuđenosti

(Foto Tihana Tomičić/Novi list)

(Foto Tihana Tomičić/Novi list)


Život piše priče, one lijepe, ali i tužne. Kao da ih ionako nije previše, ali jučer se nažalost dogodila još jedna, podjednako osobna i obiteljska, tragedija. I to ne bilo gdje nego na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Vlade i Sabora, gdje se čovjek polio benzinom i zapalio.

I baš zbog spomenute lokacije koja ima nedvojbeno političko značenje, odmah smo pomislili da se radi o politički motiviranom samoubojstvu, činu s određenom političkom porukom, izrazu nezadovoljstva. No, radilo se "samo" o pokušaju samoubojstva čovjeka otjeranog iz kojekakvih razloga u očaj, koji nemaju nikakve veze s politikom i Vladom. Rekli bismo, još jedna u nizu obiteljskih tragedija.

A baš takve tragedije natjeraju nas da barem na trenutak promislimo u kakvom svijetu živimo. Pa, živimo u svijetu u kojemu nikad brže nismo komunicirali zahvaljujući napretku tehnologije, a nikada manje međusobno razgovarali, jedni drugima se povjeravali.

Na to je jučer nakon tragedije na Markovom trgu upozorio i psihijatar Hrvoje Handl s Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan" u Zagrebu kazavši da živimo u društvu u kojem postoji veliki nedostatak empatije kao takve, dok mi kao ljudska bića s druge strane imamo predispoziciju da suosjećamo s drugima.

Dodao je da trebamo učiti svoju djecu tome koliko je empatija važna u njihovoj komunikaciji, a ne samo komunikacija preko ekrana. I učiti ih kako razgovarati o emocijama. Stvar počinje izrazima emocija, a ovaj događaj je, kaže psihijatar, izraz emocija.

Emocija koje ne možemo prenijeti drugima preko društvenih mreža, elektroničke pošte i WhatsAppa, iako ta sredstva komunikacije ipak mogu eventualno upozoriti da korisnik svojim objavama nešto namjerava. Kako se radi o starijem muškarcu koji je pokušao samoubojstvo, nije bilo za očekivati da društvene mreže uopće koristi, a kamoli da bi ovakvo nešto na njima i najavljivao.

A da stvar bude gora, mnogi se na društvenim mrežama, pogotovo mladi, prikazuju sretni, vedri i veseli, iako u dubini duše možda pate. Jer nemaju s kim razgovarati, a Instagram i Tik Tok ne trpe depresivne "luzere" i mlade djevojke koje imaju koji kilogram viška.

Stoga je, upozorava psihijatar Handl, jako važno prepoznati znakove usamljenosti, nagla tuga, nagli prekid apetita, dugo ležanje u krevetu, nedolazak na posao… i tu treba alarmirati najbliže koji trebaju probati pomoći. Govorimo o poremećaju ličnosti, osoba ne zna da ima poremećaj i ako mu netko dođe i kaže to, pogotovo ako to kaže osoba koja mu je bliska, može napraviti puno, savjetuje psihijatar.

A puno mogu napraviti i mediji. Iako objavom vijesti samo odgovaraju na potražnju čitatelja/gledatelja za informacijama, u ovom slučaju potrebno je povući ručnu kočnicu. I kao što se javnost, odnosno novinari isključuju sa suđenja maloljetnicima, tako se novinari trebaju dobrovoljno isključiti iz izvještavanja o obiteljskim tragedijama.

Jer ne mora javnost znati baš sve, ipak se radi o teškoj obiteljskoj nesreći za što ne postoji nikakav iznimni javni interes, osim što se dogodila Vladi pred nosom. Zbog toga je Hrvatsko novinarsko društvo jučer apeliralo na sve medije da povuku, odnosno ne objavljuju fotografije izgorenog čovjeka, ne samo zbog uznemirujućeg sadržaja nego i zbog novinarske etike i profesionalnosti.

Činom spaljivanja na Markovom trgu ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi premijer i članovi Vlade, kao ni saborski zastupnici, a osobni razlozi koji čovjeka tjeraju da digne ruku na sebe nisu teme, da parafraziramo premijera.

A još manje motivi za selfie i – evo ih opet! – društvene mreže. Nažalost, jučer je na Markovom trgu bilo i toga. Pojedinci su iskoristili izvanrednu situaciju za "vrhunski" selfie s policijom i spaljenim tijelom u pozadini, i to usred Zagreba, ispred Banskih dvora!

Stihovi popularne pjesme kažu "što to ima u ljudima tužno, da ulaze u tuđe živote". Odgovor je možda njihova usamljenost i potreba za razgovorom. Da je bilo razgovora, možda bi se ova i mnoge tragedije izbjegle, odnosno na vrijeme prepoznale.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter