Piše Zlatko Crnčec

Očekivani rezultati europskih izbora

Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Rezultati izbora za Europski parlament prilično su očekivani. Izlazne ankete koje su objavljene u 19 sati pokazale su da je HDZ osvojio šest mandata. Tijekom izborne kampanje čelnici stranke davali su do znanja da bi pet mandata bio jako dobar rezultat, ali da će svakako sve pokušati da bi dobili i šesti.

Stanje u biračkom tijelu očito se nije previše promijenilo od travnja i parlamentarnih izbora. Birači žele stabilnost i nastavak politike kakva se vodi već osam godina. Naravno, dobrom rezultatu jako je pomogla i činjenica da je odaziv bio tragično nizak. A u tom slučaju uvijek dobro prolazi stranka koja ima najjaču infrastrukturu. A to je HDZ čiji je stranački stroj očito odradio posao. Zadnja dva mjeseca su u izbornom smislu jedno od najboljih razdoblja stranke u njenoj povijesti. Antiklimaks koji je na djelu u Hrvatskoj politici nakon parlamentarnih izbora utjecao je i na raspoloženje u HDZ-u koje jučer uvečer nije bilo nimalo trijumfalističko. Ali zadovoljstvo je bilo očito.

Zadovoljni su rezultatima jučer uvečer bili i u SDP-u. I u ovom slučaju svoje je ipak odigrala i stranačka infrastruktura. SDP-ova nije tako razgranata kao HDZ-ova, ali je opet daleko nadmoćnija od one koju ima Možemo!. Ako ništa drugo, SDP je definitivno pokazao da je još uvijek daleko najjača stranka hrvatske ljevice. Pobijedili su Možemo! s uvjerljivih četiri prema jedan. U ovom trenutku to je za SDP čak i važnije nego da je opet izgubio od HDZ-a. Nakon izbornog poraza na parlamentarnim izborima SDP je ovim jučerašnjim rezultatom pokazao da je definitivno ostao na nogama. Stranka se skupila na hrpu i u ovim i ovakvim uvjetima ostvarila jako dobar rezultat.

Ishodom izbora za Europski parlament definitivno mogu biti zadovoljni i u Domovinskom pokretu. Izlazne ankete pokazuju da DP sigurno osvaja jedan europski mandat. Takav će ishod biti dočekan s velikim olakšanjem s obzirom na to što se s DP-om događalo zadnjih tjedana, nakon što su ušli u Vladu kao mlađi partner HDZ-a. Dio njihovih birača bio se osjetio izdanim jer DP u pregovorima s HDZ-om nije uspio dogovoriti ni jedno ministarstvo kojim bi se moglo utjecati na svjetonazorska pitanja. Usto im se zadnjih deset dana dogodila afera s kreditima i nekretninama Stjepe Bartulice. Lijevi mediji i stranke natjecali su se u napadima na Bartulicu koji se jako loše i nesigurno branio od optužbi. Međutim, sama činjenica tko ga je napadao možda je na kraju i pomogla DP-u i njegovom predestiniranom europarlamentarcu da ostvare dobar izborni rezultat.

Možemo! je osvojio jedan europski mandat. Solidan je to uspjeh za jednu relativno novu stranku. Ali s druge strane pokazalo se da se Možemo! nije uspio približiti SDP-u. A ako im to nije uspjelo sada, teško da će imati drugu priliku. SDP i dalje ostaje najjači na lijevom centru.

Najveće razočaranje ovih europskih izbora je Most. Turbulencije nakon parlamentarnih izbora kad je bračni par Raspudić Selak napustio stranku očito su se osjetile i na biračkoj podršci. Osim toga, Most ima problem i s tim što birači jako dobro znaju protiv čega je to Most. Protiv u prvom redu HDZ-a, a potom i protiv korupcije. Međutim, sve veći problem ove stranke postaje činjenica da biračima nije do kraja baš jasno za što je to točno Most. Nogometnim rječnikom reklo bi se da Most igra iznimno dobru obranu, stranka su koja možda i najviše govori o borbi protiv korupcije, ali su zato jako slabi u napadačkom dijelu igre. Nikome nije do kraja jasno što bi Most zaista radio da ima priliku biti dio vlasti. A to je u politici možda i važnije.

Općenito gledajući, najlošiji dio ovih izbora za Europski parlament bio je jako malen odaziv. Naravno, najveći razlog za to su nedavni parlamentarni izbori koji kao da su potrošili svu političku energiju u Hrvatskoj. Nakon spektakularne izborne kampanje za Sabor, ova europska izgledala je kao nešto do čega nikome i nije bilo previše stalo. Usto, europski izbori tradicionalno manje zanimaju birače od nacionalnih. Ono što se događa u Bruxellesu, za većinu običnih ljudi je najobičnija apstrakcija. Takozvani spitzenkandidati nepoznati su u svojim matičnim zemljama, a kamoli u ostalim državama članicama. Europska unija bi trebala mijenjati način održavanja izbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter