PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Početak udara na Milanovića

Tihana Tomičić, Zoran Milanović (Snimio Davor Kovačević, Pixsell)

Tihana Tomičić, Zoran Milanović (Snimio Davor Kovačević, Pixsell)


Dio medija jučer je komentirao kako se novi državni odvjetnik Ivan Turudić »druži« s ljudima koje prate prijave za kriminal ili sumnjive radnje, pa se spominje Josipa Rimac, sada Pleslić, s kojom je razmjenjivao poruke »radosti«, »lipa« i slično. No, jučer je iz DORH-a službeno priopćeno kako je Turudić - na njihov zahtjev - na razgovor primio i Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja, a tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine.

Riječka javnost dobro zna da se radi o ljudima koji su iz izvršne vlasti opozvani političkim odlukama SDP-a u vrijeme kad je predsjednik stranke i premijer bio Zoran Milanović, sadašnji predsjednik Republike. Slavko Linić bio je ministar financija 2011., a nakon što je otkazao poslušnost Milanoviću, jer se smatrao kvalificiranijim od njega za vođenje javnih financija, Linić je s dva glasa razlike na napetoj stranačkoj sjednici bio isključen iz stranke, a zajedno s njim s funkcija su otišli i njegovi ljudi od povjerenja, Branko Šegon i Tihomir Kralj. Otišli su uz Milanovićeve optužbe da su se ogriješili o posao koji su radili. A oni su onda protiv predsjednika Republike podnijeli cijeli niz kaznenih prijava.

Riječka javnost također zna da se na ovoj temi SDP u Rijeci svojedobno bio podijelio - primjerice, tadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel nije dozvoljavao da se Linića »gazi«, dok je Željko Jovanović bio na liniji Zorana Milanovića, i u tome tada ostao osamljen na jednoj od sjednica Gradskog odbora.

Prijave koje je Linić podnosio, kako je i sam u javnosti izjavljivao, ticale su se neovlaštenog praćenja njega, njegove supruge i djece, o čemu je doista često govorio medijima. Tvrdio je da je Milanović zloupotrijebio sustav obavještajnih službi. Dio se toga, pak, odnosi i na slučaj Spačva, gdje je Milanović tada našao elemente koje je smatrao pravno spornima, dok je Linić sa suradnicima tvrdio sve suprotno, govoreći kako je slučaj montiran i kako ga se Milanović želi politički riješiti pa im pakira inkriminacije za koje nema nikakvog osnova.

No, jedna od kaznenih prijava je i novijeg datuma, barem tako pišu pojedini mediji, a u njoj Linić tvrdi kako je Milanović dok je bio privatni poduzetnik i konzultant u razdoblju od 2016. do 2020. godine iskoristio model hrvatske fiskalizacije da ga kao know how proda vladi Albanije, koju je savjetovao za potrebe premijera Edija Rame. Njegova je tvrdnja da taj model pripada Republici Hrvatskoj i da ne pripada osobnom znanju Zorana Milanovića, nego da se radi o projektu čiji je vlasnik država.

Očito, nakon što je Ivan Turudić došao na čelo DORH-a, Slavko Linić i njegovi suradnici odlučili su provjeriti što je s tim njihovim prijavama. Smatraju li pritom kontroverznog Turudića objektivnijim od bivše čelnice DORH-a Zlate Hrvoj Šipek - očito da. Žele li naplatiti činjenicu da su morali otići na način da ih je Milanović tada, 2013. godine izvrgnuo javnom sramoćenju - očito da. Jesu li u tome sada našli i sugovornika u samom vrhu odvjetništva - očito da.

Iz svega ovoga moguće je izvesti dva zaključka: prvo, svatko tko je mislio da će jedan Slavko Linić baciti koplje u trnje i zaboraviti kako se Milanović ponio prema njemu, očito ne poznaje Slavka Linića.

I drugo, Ivan Turudić sigurno neće biti čovjek koji će se libiti propitati svega što se tiče predsjednika Zorana Milanovića. Oni su u otvorenom, javnom ratu - znamo da se Milanović uključio u izborni proces upravo nakon što je Turudić izglasan u Saboru, i to je čak promijenilo tijek proteklih izbora. Stoga ovo može biti prva naznaka udara na Milanovića uoči novih predsjedničkih izbora, koji se održavaju krajem godine.

A iz svega ovoga valja izvući i treći zaključak - ako je Slavko Linić pokucao na Turudićeva vrata, a ovaj ga je primio i obećao provjeriti u kojoj su fazi te prijave, možemo se samo zapitati tko će tek još zakucati na ta vrata, i koje će afere i slučajevi sada ponovo postati aktualni.

Turudić je očito game changer, koliko god se to svidjelo ili ne svidjelo Zoranu Milanoviću (a i Andreju Plenkoviću).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter