pišr damir cupać

Pacifikacija Domovinskog pokreta

Damir Cupać / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza/ Novi list,Pixsell)

Damir Cupać / Ilustracija (Snimio Vedran Karuza/ Novi list,Pixsell)


Nakon što je Domovinski pokret od žestoke oporbene stranke postao dio vladajuće koalicije, žrtvujući na oltar Andreja Plenkovića politički radikalizam kako bi on dobio treći mandat, sve ostalo ići će lakše. Bit će iz usta DP-ovaca retoričkih bravura kojima će objašnjavati promjenu stavova od kojih su obećali ne odstupiti, ali u konačnici ušli su u žrvanj sustava koji će ih pacificirati. I nema više natrag.

Osim ako ne žele na nove izbore. Valja vjerovati da ne žele jer bi upravo njima oni najmanje odgovarali i nema nikakve sumnje da bi puno lošije prošli u odnosu na rezultate koje su ostvarili na zadnjim parlamentarnim izborima. Ako to netko zna, zna Andrej Plenković koji odrađuje završnicu kampanje za Europske izbore i koji ne razbija glavu s naizgled minornim saborskim Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Što se više diže tenzija u vezi s prijedlogom da predsjednik toga Odbora (ne)bude Milorad Pupovac, to se DP-ovci moraju više braniti zbog isključivog stava s kojim su krenuli u cijelu priču. Stava da to Pupovac neće biti i da vladajuća koalicija takvo rješenje neće podržati. Sada se nekoliko dana do Europskih izbora DP-ovci domišljaju što i kako napraviti, a da ispadne da nisu prodali obraz.

Upravo je na taj način HDZ najviše profitirao jer su istupi Domovinskog pokreta zbunjujući za njihovo biračko tijelo. A treba izaći u nedjelju na izbore. Neće pogriješiti oni koji su mišljenja da su birači DP-a revoltirani i demotivirani kopernikanskim obratom Domovinskog poktreta nakon parlamentarnih izbora. I da zbog toga Plenković trlja ruke. On je i u kampanji za parlamentarne izbore jako dobro znao da je riječ o radikalnim biračima HDZ-a, kao što je znao da je dobar dio DP-ovaca politički stasao u HDZ-u. Prošao je to Plenković s Mostom i nije riječ o nečemu za što nema plan B. Politički kapital Domovinskog pokreta počeo se topiti onoga trenutka kad su okončani pregovori oko sastavljanja nove parlamentarne većine i oko izglasavanja nove vlade u kojoj je DP dobio tri resora.

U tom kontekstu treba razmišljati o izjavama predsjednika Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igora Peternela koji sada tvrdi da nije isključeno da će podržati prijedlog nacionalnih manjina, ali pod uvjetom da taj odbor bude prebačen oporbi, a oporba vladajućoj većini prepusti neki drugi saborski odbor. Problem s Odborom i Pupovcem isprovocirao je Domovinski pokret, odbivši poštivati dotadašnju dobru saborsku praksu zbog animoziteta prema SDSS-u i Pupovcu. Sada moraju pronaći način kako objasniti da opet nisu prekršili biračima danu riječ. Za početak Peternel odbacuje teze da je cilj Domovinskog pokreta eliminacija SDSS-a i Pupovca iz svih političkih sfera. Što mu nije nepametno jer to Domovinski pokret ne može napraviti ni na koji način. U skladu s hrvatskim zakonima SDSS i Pupovac izašli su na izbore i dobili povjerenje birača. Za stranku koja nije u oporbi, već je dio vladajuće koalicije, tu bi trebala biti točka.

Jer, nije Domovinski pokret više samo pod povećalom hrvatske javnosti. Riječ je o stranci koja je dio vladajuće koalicije pa se nad Domovinskim pokretom nadvilo i europsko povećalo. Pomalo to shvaćaju u toj stranci i bit će u mjesecima koji slijede još puno obrata u odnosu na njihovu retoriku kojom su sablaznili dobar dio hrvatske javnosti i izazvali zazor u europskim hodnicima. Peternel sada objašnjava da nije razgovarao s kolegama iz HDZ-a, ali da bi njegova stranka u konačnici podržala Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ako bi on bio u kvoti oporbe, a budući da nije, red je onda da oporba prepusti u zamjenu vladajućoj većini jedan odbor. Jer na taj način će Peternel i kolege mu iz HDZ-a dokazati da Pupovac ne pripada vladajućoj većini i spasit će obraz. Peternel i Domovinski pokret se samo nepotrebno zapetljavaju i kompromitiraju. Kao da su građani glupi pa su zaboravili da je Pupovac isto tako bio kolega s HDZ-ovcima, kao što je to danas Peternel i stranačke mu kolegice i kolege.

Na kraju Peternel samo dokazuje nastavak nedosljednosti Domovinskog pokreta koji iz dana u dan radi na političkoj samodestrukciji. Može se to jednostavno zaustaviti. Da Plenković kaže tajnici da pripremi ostavke, kao što je bio slučaj s Mostom. Za to ipak treba imati hrabrosti koje će protokom vremena u Domovinskom poketu biti sve manje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter