PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Uvlačenje Orbana je skandalozno

Tihana Tomičić, Vikotr Orban (Snimio Davor Kovačević, Reuters)

Tihana Tomičić, Vikotr Orban (Snimio Davor Kovačević, Reuters)


Nakon odluke Ustavnog suda da predsjednik Zoran Milanović ne može biti ni mandatar, a ni premijer, koja jest skandalozna po tome što je svakako bez presedana u hrvatskoj političkoj praksi, mnogi su se analitičari složili u dvije stvari: prvo, ovo će sigurno utjecati na daljnje postizborno pregovaranje jer bi mnogi mogli odustati od podrške Milanoviću i SDP-u. I drugo, ovakvim političkim svrstavanjem Ustavni sud je, kako kažu, "oživio mrtvaca" jer je Milanović zajedno sa SDP-om već izgubio ove izbore, a sada je ponovo u fokusu javnosti.

No, s druge strane, Ustavni sud je konstatirao očigledno - da je predsjednik Milanović evidentno prekršio ranije njihovo upozorenje da ne smije s pozicije predsjednika biti u izbornom procesu, i da su birači to dobro znali. Jednako tako, konstatirali su također evidentnu činjenicu da do svega ovoga ne bi došlo da je Milanović dao ostavku. U tom slučaju mogao je biti kandidat na listi SDP-a, sudjelovati u sučeljavanjima i kampanji i, ako bi dobio 76 potpisa, postati premijer.

Milanović to, međutim, nije učinio. Zaigrao je na ziherašku kartu da se sačuva na Pantovčaku, gdje je i danas, i gdje može biti najmanje do kraja godine kad se moraju održati novi predsjednički izbori. Ustavni sud je optužio da sudjeluje u puzajućem državnom udaru u režiji Andreja Plenkovića, kao pripremi za odbijanje prepuštanja vlasti nakon što SDP u Saboru prikupi većinu od 76 ruku. Ustavni sud je u funkciji HDZ-ove politike, kaže, objavljujući sliku moćnih HDZ-ovaca s predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

To bi bilo točno kad bismo sa sigurnošću mogli reći da se Ustavni sud oglasio tek kad je vidio da je Milanović skupio 76 ruku, pa ga je odlučio osujetiti u preuzimanju vlasti. No, da Milanović ima 76 ruku, onda bi to i pokazao. Dakle, u ovom trenutku svi znamo da većinu još nije prikupio, jer to uostalom u svojim izjavama potvrđuju ljudi iz DP-a, SDP-a, Mosta, Možemo! i drugih stranaka. Nitko još ništa nije potpisao.

No, uvjerili smo se u jednu drugu stvar, a to je da predsjednik Milanović doista s Pantovčaka iz ureda predsjednika sudjeluje u neformalnim konzultacijama, odnosno razgovorima i pregovorima o sastavljanju vlade. Upravo je to ono što po Ustavu ne bi smio raditi, jer njegova uloga u sastavljanju vlade mora biti nadstranačka i neutralna. Ali ne samo to - predsjednik države, po svemu sudeći, ide toliko daleko da na izabrane zastupnike pokušava utjecati da ga podrže svim sredstvima, pa čak i time da poziva mađarskog premijera Viktora Orbana da utječe na zastupnika mađarske manjine u tome.

To je skandal potpuno razmjeran skandalu s odlukom Ustavnog suda da ga spriječi da postane mandatar i premijer. Ni manje ni više. Težina te dvije činjenice je potpuno ista. Čak i da Viktor Orban nije autokrat koji zatire slobodne medije i demokraciju, da nije Putinov pobornik i suradnik, i to jedini u EU-u, to bi bilo skandalozno. A ovako je još i gore.

Da je predsjedniku Milanoviću toliko stalo da njegov projekt osvajanja vlasti uspije da čak ne preza ni od toga da od strane vlade traži da utječe na izborni i politički proces u Hrvatskoj, to je nezamislivo. To je dokaz da ne postoji ništa za čim ne bi posegnuo da osvoji vlast. Možemo se samo pitati kakve sve vrste pritiska takva osoba koristi da bi od zastupnika dobila podršku - ima li i ucjena, prijetnji, bilo kakve vrste pritisaka? Na tom je tragu i njegova teza da Andrej Plenković ne bi napustio Banske dvore da SDP nađe 76 ruku i oformi većinu u Saboru. Odakle točno dolazi ta teza, osim što ima za cilj zastrašivanje građana, teško je reći, ali dobro koristi kao upaljač za paljenje političke vatre.

U svakom slučaju, čak i ako se nimalo ne možemo složiti s načinom koji je Ustavni sud odabrao da komunicira s predsjednikom Milanovićem, ništa manje sramotan nije ni odgovor s Pantovčaka. To Milanovića u stilu i načinu izjednačava sa onima protiv kojih se nominalno bori, sa "korumpiranim i prljavim HDZ-ovcima" koji su spremni na sve da zadrže vlast.

On je spreman na sve da je osvoji.

A to je odlična vijest za vrh HDZ-a - sad mu mirno mogu reći da su cijelo vrijeme bili u pravu kad su tvrdili da je Putinov i ruski čovjek koji šuruje s odbačenim diktatorima poput Viktora Orbana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater