Piše zlatko crnčec

Pregovori će biti dugotrajni

(Davor Kovačević/Goran Stanzl/Pixsell)

(Davor Kovačević/Goran Stanzl/Pixsell)


I HDZ i oporba će u sljedećim danim i tjednima nastojati kroz pregovore i konzultacije doći do magične brojke od 76 mandata koja im jamči sastavljanje vladajuće većine. HDZ će to pokušati kroz pregovore o suradnji s DP-om, a da pritom pokušaju sačuvati podršku svih osam zastupnika manjina. SDP bi mogao pokušati sastaviti nekakvu većinu od zastupnika koji nisu u HDZ-u, a po mogućnosti ni u DP-u. A takvih je baš 76. Ali ta se brojka dobiva mehaničkim zbrajanjem svih onih koji su protiv HDZ-a i DP-a.

U tom poduhvatu očekuju podršku predsjednika Republike koji je već pokušao uspostaviti vezu s ključnim zastupnicima. Ali tu bi se već mogli pojaviti prvi problemi. Naime, Zoran Milanović je kroz zadnje četiri godine velikog političkog, a lako mogućeg osobnog neprijatelja napravio od predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca čija bi mu tri glasa bila nužna. Politički vođa Srba u Hrvatskoj bio je jedna od glavnih meta Milanovićevog vrijeđanja. Stvarno ga je znao brutalno izvrijeđati. Milanović je brz na jeziku i savršeno zna kako uvrijediti čovjeka. A Pupovac mu je zaista bio omiljena meta. Milanović je zaštitio bokove kako ga ne bi optužili da ima nešto protiv Srba time što ima privilegirane odnose s vođom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

Ako bi kojim čudom Milanović ipak odluči posegnuti za podrškom SDSS-a morao bi doći na noge Pupovcu i pokušati s njim ispregovarati podršku. Istina, ne bi bio prvi nekadašnji visoki dužnosnik SDP-a koji se u nekom trenutku prijeke potrebe došao duboko pokloniti Pupovcu. Morao je to učiniti prije deset godina i Ivo Josipović kada je u trenutku krajnjeg očaja morao zatražiti od Pupovca da ga podrži u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv Kolinda Grabar Kitarović. Koje je na kraju izgubio.

Pored toga, Pupovac ima izuzetno dobre odnose s Plenkovićem koje je jednom nazvao političarem kojeg se samo suhim zlatom može platiti. Usto, SDSS kao ekskluzivno srpska stranka uvijek više voli raditi posao s HDZ-om koji mu, za razliku od SDP-a, nikad ne ulazi u core business od kojeg politički živi. A to je biti glavni predstavnik Srba u Hrvatskoj.

Naravno, politika je takav posao da je jučerašnji neprijatelj današnji najbolji saveznik. Ili obrnuto. Tako da, naravno, nije nemoguće da za par dana ili tjedana Milanović i Pupovac postanu najbolji politički frendovi. Ali nije baš previše vjerojatno.

Postoji i mogućnost da ljevica pokuša bajpasirati eventualno neodlučnog Pupovca s nekim, moguće i svim, zastupnicima DP-a. Ako bi se to dogodilo onda SDSS ne bi bio više važan. I ostao bi u oporbi. Ali ulazak DP-a u cijelu priču znatno bi je iskomplicirao zbog toga jer Možemo! bi još nekako i mogli istolerirati Most kao partnera s koji podržavaju manjinsku Vladu. S DP-om kojeg percipiraju kao krajnju desnicu to bi ipak išlo puno teže. Mada ne i nemoguće.

Ako želi dostići tih 76 ruku Milanović i SDP trebaju i dva glasa IDS-a. S kojima nisu u najboljim odnosima još od onog davnog sukoba s Ivanom Jakovčićem oko načina smjene tadašnjeg ministra turizma Veljka Ostojića i izbora njegovog nasljednika. Bilo je tu i drugih sukoba SDP-a i IDS-a za vrijeme dok je Milanović bio predsjednik socijaldemokrata. Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin uspio je i ovog puta, istina teže no ikad, ući u Sabor. On je već više puta također izjavljivao da bi mu najdraža opcija bila nastavak suradnje s Plenkovićem i HDZ-om.

U svakom slučaju okupljanje svih zastupnika koji nisu u HDZ-u ili DP-u u ovom se trenutku čiji kao teška, jako teška misija. Mada ne i nemoguća. Posebno u politici gdje je, kao što svi jako dobro znamo, sve moguće. Ali kako sada izgleda to će ići jako teško.

Neće biti lako ni HDZ-u riješiti kvadraturu kruga kroz pokušaj da se dogovori s Domovinskim pokretom, a istovremeno zadrži podršku svih zastupnika nacionalnih manjina. DP ne želi nikakvu suradnju s SDSS-om. I tu će trebati puno pregovora i puno strpljenja. Tim više što ni sam DP nije načisto sam sa sobom što i kako dalje. I s kim. U svakom slučaju ne dolazi u obzir bilo kakva ucjena oko toga tko bi bio mandatat zajedničke Vlade. Iz HDZ-a poručuju da to može biti samo Andrej Plenković. A ostalo se gotovo sve može dogovoriti. Sve će ovo potrajati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom