piše dražen katalinić

Grijesi iz mladosti i greške zrelog doba

Peđa Grbin/Dražen Katalinić (Snimili: Sergej Drechsler/Davor Kovačević)

Peđa Grbin/Dražen Katalinić (Snimili: Sergej Drechsler/Davor Kovačević)


Bivši IDS-ovac i nekadašnji »pučki tribun« iz Buzeta Damir Kajin u razgovoru za naš list ispravno je primijetio da se unatoč silnoj prašini koja se podigla oko imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika na nacionalnoj razini, u cijeloj Istri i dalje povlače paralele Turudić - Grbin. Prvoga se, kaže, povezuje s dvojcem Mamić-Rimac, a drugome se ne zaboravlja da je od 2010. do 2014. godine bio prokurist Jakupi klana. Točnije, tvrtke Victoria Delfin u vlasništvu braće Jakupi, koja su pak povezana s klanom Osmani iz Hamburga, odnosno albanskom mafijom, o čijim je vezama s obitelji Jakupi svojedobno pisao njemački tisak. Iz domaćih se medija moglo doznati da je jedan od braće osnivača tvrtke morao preuzeti poslovanje od drugog brata koji je bio na odsluženju zatvorske kazne u Puli zbog naručivanja ubojstva iz 2006. godine. Informaciju da je bio prokurist u tvrtki koju se povezuje s mafijom Grbin je, podsjetimo, zatajio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, iako ju je bio dužan prijaviti. A kako je u to vrijeme bio pulski gradski vijećnik i saborski zastupnik, znači da je bio u sukobu interesa. Inače, Victoria Delfin prema sudskom registru osnovana je 2010. u Puli, a u opisu djelatnosti nema čega nema - turizma, ugostiteljstva, građevine, cateringa, javnog prijevoza (!). Tvrtke su im registrirane u gotovo svim europskim prijestolnicama, a jedna takva iz Beča stoji iza gradnje Shopping Malla Pula, najvećeg prodajnog centra od Rijeke do Kopra, a kao investitor se spominje tvrtka CCS ulaganja iz Zagreba, na čijem je čelu poduzetnik Predrag Đorđević, koji je u predstečajnoj nagodbi uspio kupiti i čuvenu Puljanku. I dok su se svi ti poslovi odvijali, Grbin je bio prokurist u tvrtki Victoria Delfin. Javnost je ove informacije doznala zahvaljujući blogeru Marku Rakaru koji je uoči parlamentarnih izbora 2015. sastavio Tablicu poslovne povezanosti svih kandidata za Hrvatski sabor. I unatoč tome, Grbinovom poslovnom karijerom nije se bavila nijedna državna institucija, a ni Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa nije uzelo za shodno o tome raspravljati.

Sa subotnjeg oporbenog prosvjeda na Markovu trgu i u nedjeljnom razgovoru za N1 takav Peđa Vladu je nazvao nesposobnom i korumpiranom. I jasno poručio da se oporbi žuri na izbore kako bi smijenili Turudića. Sad je valjda konačno jasno zašto je i Grbin tako gorljivo protiv Turudićevog izbora, a prosvjed mu je došao k’o naručen da barem nakratko bude ono što mu nikako ne ide od ruke – vođa oporbe. No, na subotnjem je prosvjedu morao »dijeliti« kadar s možemovcima (i ostalim čelnicima lijeve oporbe) od kojih je već dobio »pedalu« kao čelnik predizborne koalicije. Kao lidera oporbe ne doživljava ga ni vlastito članstvo, a Možemo! ga ne vidi ni kao lidera koalicije s SDP-om. Što i ne čudi, jer ni vlastitu stranku nije uspio održati na okupu.

I ovdje je Kajin nešto zanimljivo primijetio. Kaže da mu Grbin-Benčić izgledaju kao Račan-Budiša. Ta priča je, podsjetimo, završila tako što je jedan postao premijer, drugi izgubio izbore za Pantovčak, a koalicija se raspala.

A tajnoviti čovjek Peđa jučer s televizijskog ekrana poručuje da bi vladajuće nogom u stražnjicu (upotrijebio je kolokvijalizam, odlučili smo se za pristojniji temin). Spominje bana Hedervaryja (kojeg je zaista nogom u »vritnjak« usred rasprave u Hrvatskom saboru 1885. udario pravaški zastupnik Josip Gržanić iz Senja i od kolega dobio malu čizmu na dar), pa i Mussolinija, te na kraju Plenkovića, kojeg bi također udario u stražnjicu. Jako institucionalno. Kaže da je Plenković »patološki spriječen igrati pošteno, kao što je Turudić patološki spriječen govoriti istinu«. A Grbin kronično spriječen sjetiti se mafijaških veza pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa.

A da Grbin prije toga možda udari u stražnjicu nekoga iz klana Jakupi, ako se usudi, i krene čist u kampanju prozivati druge za korupciju i tražiti smjenu glavnog državnog odvjetnika. Jer nije bio prokurist osnovne škole ili gradske limene glazbe, nego tvrtke o čijim su mutnim poslovima pisali strani mediji, a provjeravala ih njemačka tajna služba BND te američki FED i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater