piše dražen katalinić

Uspjeh tihe demokracije

| Autor: Dražen Katalinić
Dražen Katalinić/BBB-ovci pred sudom u Grčkoj (Foto Novi list/Matija Habljak/Pixsell)

Dražen Katalinić/BBB-ovci pred sudom u Grčkoj (Foto Novi list/Matija Habljak/Pixsell)


Nakon što je prva skupina od 20-ak pripadnika navijača Dinama, Bad Blue Boysa, puštena iz grčkih zatvora, pokazalo se da je grčko pravosuđe punom parom odlučilo raditi i tijekom nedjelje, što je, kako je naglasio i premijer Andrej Plenković, za tijela gonjenja Helenske Republike potpuno neuobičajeno.

Ali je za tamošnje pravosuđe zato potpuno uobičajeno da se u navijačkim neredima mora baviti ubojstvima i upotrebom hladnog oružja jer svi, koje iole zanima nogomet, znaju da je korištenje noževa kao navijačkih rekvizita isključiva karakteristika grčkih navijačkih skupina (uz nekoliko izoliranih incidenata navijača iz Poljske).

Naši navijači ružno vrijeđaju protivnike, pale bengalke i bacaju ih na teren (što onda izdašno napuni UEFA-in budžet), izvikuju i zabranjene pozdrave iz Drugog svjetskog rata, koriste i rasističku zastavu američke Konferederacije, opljačkaju pokoju benzinsku crpku na autocesti, u pretresu im se pronađe i manja količina opijata za osobne potrebe, uz pokoju palicu, ali noževe kod naših tifosa pronaći nećete. I ne samo kod hrvatskih naijača, nego kod nijednih. Nažalost, kod grčkih hoćete.

A nemili događaji s atenskih ulica iz kolovoza u početku su grčkim tužiteljima došli k’o kec na desetku: drakonske kazne kojima su nastojali suzbiti krvne delikte u vlastitim navijačkim neredima nisu dale gotovo nikakvog rezultata pa su odlučili strogoću trenirati na nekim tamo navijačima zagrebačkog Dinama. Koji su se, po grčkom pravosuđu, organizirali u Hrvatskoj ne bi li došli u Atenu s namjerom da ubiju nekog tamo navijača kojemu ne znaju ni ime ni kako izgleda, i to u neredima u kojima je većina huligana imala fantomke na glavama i u kojima se nije znalo tko je na čijoj strani i tko se tuče protiv koga.

I pronađen je i famozni nož ubojstva, dva kilometra dalje, ali bez otisaka i DNK hrvatskih navijača. Pa iako je probadanje noževima očito sastavni dio grčkog navijačkog folklora, tamošnji su tužitelji prst odmah uperili u navijače koji u ovom slučaju luk nisu ni jeli ni mirisali (da parafraziramo staru narodnu poslovicu), optuživši ih kolektivno da su se udružili za počinjenje kaznenog djela, iako odvjetnici jako dobro znaju da je kaznena odgovornost individualna i da se ne može 100 ljudi optužiti za ubojstvo jednog čovjeka.

S obzirom na to da je od samog početka procesuiranja bilo vidljivo da se grčko odvjetništvo »nema za što uhvatiti«, a informacije o stanju u grčkim zatvorima izazivale jezu u javnosti, na što je upozorilo i Vijeće Europe, uz dužno poštovanje prema prijateljskoj grčkoj državi i članici EU-a, zube je odlučio pokazati službeni Zagreb (možda jesmo najmlađa članica Unije, ali na sebe ne damo, ili barem ne bismo trebali).

Istinabog, ne na sva zvona, valjda kako bi se Grčkoj, koja je toliko silno »fulala ceo fudbal«, omogućio častan izlaz iz kaše koju su sami zakuhali. Naime, opet je proradila tiha diplomacija koja se, primjerice, pokazala vrlo uspješnom u izmjenama izbornog zakona u BiH, nakon kojih Hrvati više ne mogu biti nadglasani od Bošnjaka, niti će im isti više birati člana kolektivnog Predsjedništva.

Otud možda i (samo)uvjerenost premijera Plenkovića koji je novinare, onako pun sebe, zamolio da se po pitanju naših navijača u Grčkoj strpimo do kraja tjedna. I očito je da se nije konzultirao s babom Vangom. Ali izgleda da jest sa svojim grčkim kolegom. Iako smo međunarodno, kao država, priznati prije 32 godine, kao država smo tri puta bili na postolju svjetskih prvenstava u nogometu, a sada smo još jednom pokazali da smo država.

S velikim d (iako za bivšeg frontmena grupe Azra ne postoji kao pravna kategorija), koja brine o svojim državljanima u inozemstvu, pa makar dotični imali i putra na glavi. Jer tako se to radi. Zato je Vlada zagrabila u proračun, barem privremeno, da se našim državljanima, po potrebi, podmire troškovi repatrijacije jer ne želi dozvoliti da se građane s hrvatskom putovnicom razvlači od nemila do nedraga.

I na kraju su svi na dobitku: naši momci, ili barem dio njih, došli su kući, a Grčka se elegantno izvukla iz blamaže, pa neka sama rješava za njihovo društvo očito nerješiv problem navijačkih nereda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum