PIŠE Helena MOSTARKIĆ GOBBO

Pulsko Gradsko vijeće i sretno poduzeće

Pulsko Gradsko vijeće (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) / Helena Mostarkić Gobbo

Pulsko Gradsko vijeće (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) / Helena Mostarkić Gobbo


Odlazak pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića u ukrajinski Lavov tema je koja je, kao rijetko što, podignula prašinu među građanima i pripadnicima brojnih političkih opcija u gradu Puli, ali i među vijećnicima na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnikov odlazak u Lavov (čime god on bio motiviran, a to i nije tema ovog teksta) objektivno je vrlo teško, pa u jednu ruku i nemoguće opisati nekome tko je rat doživio jedino preko ekrana.

Ono što je Zoričić učinio, uz blagoslov ili neznanje vijećnika Grada Pule - sada je sasvim sporedno - jest putovanje u ratnu zonu. A za takvo putovanje se ne najavljuje točan dan, sat i detalji odlaska i povratka, ma koliko bi neki željeli i to.

U ratnom periodu naše zemlje vojnici nisu nazivali majke, očeve i supruge da bi im javljali gdje su, nego da su živi. Možda bi se tako sada trebali postaviti i vijećnici kojima se šef Zoričić vratio u komadu. No, osim što im je na sjednici Vijeća objašnjavao koliko sati se vozio i što je tamo doživio, svoj je doživljaj Ukrajine predstavio i na nedavno prezentiranoj izložbi udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva "Generacija za hrabrost". Na toj je izložbi Zoričić, između ostaloga, rekao da je prisustvovao ispraćaju dvojice ukrajinskih branitelja što je za njega, istaknuo je, bilo potresno iskustvo.

No, neki gradski vijećnici potresnim iskustvom smatraju jedino ignoriranje ili zanemarivanje njihove želje za nametljivim ponašanjem. Koliko je tko od vijećnika na prošlotjednoj sjednici to bio, vjerovat ćemo da je svatko od njih za sebe spreman priznati. Ili ipak nije.

Umnogome naporna i nezanimljiva, osim nekoliko iskrica, ova je sjednica potaknula i nekoliko zanimljivih izjava. Jedna od tih je svakako ona koju je izrekla predsjednica vijeća Marija Marković Nikolovski, a odnosi se na nezadovoljstvo djelatnika gradske uprave. Parafrazirano, Marković Nikolovski smatra da su rezultati anonimne ankete pokazali da neki djelatnici u pulskog gradskoj upravi nisu baš sretni ljudi. S njom se, očekivano, nije složila pročelnica Anja Ademi. Osim što će biti zanimljivo doznati tko je skupo platio noćenje u Zagrebu, koje je i Zoričić na sjednici nazvao luksuzom, bit će zanimljivo i promatrati iduće dvije godine gradonačelnikova mandata koji je trenutno na sredini.

Iako su ovu sjednicu, kao i mnoge do sada, neki vijećnici uporno pokušavali pretvoriti u događaj karnevalskih razmjera, koristeći retoriku koja se može tolerirati samo u vrijeme poklada, kad za svaku glupost u posljednjih godinu dana okrivljujemo i zatim spaljujemo pusta, tako bi neki od njih, čini se, najradije usred Foruma, za sve okrivili i spalili i Zoričića.

Hoće li on krenuti u utrku za još jedan mandat, ovisit će isključivo o njegovoj osobnoj, a tek potom i političkoj listi prioriteta: zdravlju i obitelji. Nesumnjivo, bit će zanimljivo promatrati tko će mu od političkih suradnika i saveznika biti uz bok. Leđa mu čuvati neće nitko, kao ni do sada, a zadnju riječ će, ako se ponovno kandidira, reći građani.

Oni građani od kojih pojedinci, koji nisu u stanju ni u šetnji pokupiti drek iza svoga psa, vjeruju da je za sve, pa i za njihovu nekulturu, kriv Filip Zoričić, rođeni Splićanin. Kakav test tolerancije za multikulturalnu Pulu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater