PIŠE HELENA MOSTARKIĆ GOBBO

Da ne živimo na moru, tko zna kada bismo si mogli priuštiti ljetovanje

Ilustracija / Helena Mostarkić Gobbo

Ilustracija / Helena Mostarkić Gobbo


"Iako i suprug i ja radimo, naše čitave plaće ne bi bile dovoljne za golo putovanje i pristojan smještaj za obitelj. Da ne živimo na moru, tko zna kada bismo si mogli priuštiti ljetovanje", započinje sugovornica čiji su podaci poznati redakciji. Kaže da bi uz dvoje školaraca odlazak na godišnji odmor izvan grada bio nemoguća misija. "Samo uz cijene goriva i boravka u nekakvom hotelu za nas četvero bismo bankrotirali", navodi.

Priča je ovo u kojoj se mogu prepoznati brojni građani Istre koji u komoditetu vlastitoga grada, zanemarujući prometne gužve i popratne pojave, mogu besplatno koristiti blagodati mora. No, daleko manje sreće su oni koji do poluotoka ipak moraju posegnuti (pre)duboko u džep.

Cijene smještaja u hotelima s tri zvjezdice u gradovima na istarskoj obali kreću se od onih nešto iznad 100 eura, pa sve do, za naš standard previsokih, 4.235 kuna po noćenju. Prosječna cijena noćenja u pulskim i porečkim hotelima s tri zvjezdice iznosi nešto više od 800 kuna, a u rovinjskim oko 1.100 kuna. U Rapcu se za noćenje treba izdvojiti od 914 kuna pa do čak tisuću kuna više. U Umagu cijene za jedno noćenje dosežu i do 3.670 kuna, a rekorder je Medulin u kojemu je najviša cijena po noćenju u hotelu s tri zvjezdice 4.235 kuna.

Za dolazak u Istru osobnim prijevozom, uz spremnost na kolone vozila i strpljenje za zastoje, potrebno je izdvojiti i novac za cestarinu te visoke cijene goriva. Putovanje vlakom je, nažalost, najsporije i najduže, uz mnoštvo presjedanja, pa mnogi biraju usluge autobusnih prijevoznika. Prosječna jednosmjerna karta od Zagreba do Pule iznosi oko 200 kuna, koliko trebaju platiti i oni koji pristižu iz Bjelovara ili Varaždina. Od Čakovca do Pule karta za odraslu osobu u jednome smjeru iznosi oko 235 kuna. Putnici koji polaze iz Slavonskog Broda izdvojit će oko 270 kuna, oni iz Vinkovaca oko 290, a dolazak u Pulu koštat će Vukovarce i Osječane nešto iznad 310 kuna.

Povratne karte su, dakako, standardno povoljnije, a neki prijevoznici nude i popuste za djecu. No, treba imati na umu da se cijene povratnih karata za četveročlanu obitelj kreću između 1200 i 1800 kuna za građane iz kontinentalnih dijelova zemlje. Mnogi od njih traže pristupačnija rješenja u okviru svojih gradova, na kupalištima uz rijeke ili jezera. More su ove brojni građani jednostavno preskočili. Oni koji tu žive, poput naše sugovornice, postaju svjesni onoga što im je nadohvat ruke, a tolikima je nedostupno iz financijskih razloga.

"Prijatelji su nas zvali u inozemstvo, da pobjegnemo od ove gužve, ali odgodili smo sve za neka bolja vremena. Tamo bismo imali smještaj kod njih, ali nabere se troškova. Na kraju krajeva, treba od nečega živjeti i nakon povratka s godišnjeg", zaključuje sugovornica.

Putovanje i smještaj u trajanju od barem tjedan dana za prosječnu obitelj ono je što bi se u normalnim uvjetima trebalo podrazumijevati. U budućnosti bi ljetovanje za brojne hrvatske građane moglo postati sasvim nedostižno. Računica za putovanje do jadranske obale te smještaj i boravak posve je jasna. Uz porast cijena i novogodišnje uvođenje eura, već bi i "putovanje" od plaće do plaće moglo postati luksuz.      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater