PIŠE Jelena MILOVIĆ

Dobrota je tiha, zlo je razmetljivo

Ilustracija (Pixabay)/Jelena MILOVIĆ (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (Pixabay)/Jelena MILOVIĆ (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Kronično nam fali dobrih vijesti. I da, ne fali nam dobrih ljudi, i ne, nije da dobrih vijesti nema. Dobri ljudi i dobre priče, kao što to obično i biva, skromni su u svojoj promociji. Puni obzira. Dobrota je uvijek tiha, ona nema vremena da se bavi PR-om. Djeluje i šuti. Dobrota je deficitarna samo u percepciji jer je stalno nešto ometa. Na svu sreću, među nama je još uvijek ima, u većoj količini od pretpostavljene. Sporadično nas zapljusne svojim valom, a onda poput oseke, napusti obalu. Očima je tražimo daleko na pučini, jer nam na obali stalno nešto upada u vidokrug. Na svu sreću, dobrota nam još uvijek može ispuniti srca. Ostaviti neophodne zalihe utjehe za opstanak, za ista ona srca napadnuta strahovima, razočaranjima i tugom.

Obećala sam sama sebi kako ću, koliko god to budem mogla, pisati o dobroti. Pisati dobre vijesti. Međutim, dobrota se teško probija kroz nasrtljive loše vijesti. Kroz njihovu senzacionalnost. Dobre priče kao da svojim šapatom ne mogu nadglasati tu buku. Dobrota pritom najčešće slegne ramenima, ne gura se u prvi plan jer je njena svrha negdje drugdje. Nije ona ovdje da nam se dodvorava ili bude centar pažnje. Odgaja u uskom krugu, a njeni efekti su koncentrični krugovi humanosti kojima se ne vidi nužno izvor, ali je on uvijek ojačan istim nazivnikom. Ciljevi dobrote su višestruke dobrobiti zajednice i društva, a to nije dovoljno atraktivno. Što je dobrota naspram buke u prostoru koju proizvodi nekakva afera, burna politička svađa ili oružani sukob nekih kriminalnih skupina; da ne kažem ubojstava svih vrsta?!

Dobrota ne "lovi klikove", ali svi mi s njom ipak kliknemo kad je prepoznamo, kao da smo gladni dobrote. Znamo mi dobro značaj cvijeta u pustinji. Oko dobrote se ne svađamo, pa nam komentari nisu izazovni, "ne vuku" reakcije, a dobrota se ne penje po vidljivosti iznad jada kojeg stalno hranimo svojom pažnjom. O zlu imamo toliko toga za reći. Dobroti se možemo samo nakloniti pa se na njoj kratko i zadržavamo. Nepravda nam je, čini se, uvijek pred očima. Za nju uvijek imamo još pokoju riječ. Dobrota nas češće ostavlja bez riječi.

Treba li nas onda čuditi njen manji odjek?! Nimalo...

Dobrota i dobra vijest su ona uljuljkana stvarnost kojoj se vraćamo svakog onog puta kad utonemo u svoje najintimnija sanjarenja. "Kad bi samo svijet bio oaza dobrih misli i djela", mislimo si. "Kad bi samo dobra energija mogla imati snagu da nadjača svakodnevno razaranje negativom", često se tome nadamo.

Ali, tako je to s dobrotom, ali i s dobrim ljudima. Oni se ne nameću. Pojave se kad se dodirnu s potrebom. Ničim izazvani, osim refleksom, kao u dodiru s malenim čekićem koji udara na unutarnji impuls, na onaj nerv ljudskosti. Dobrota mora odgovoriti, jer ne zna prešutjeti, ali progovara blagim glasom i prigrli u naručje nadu u čovjeka.

Nedavno je u Splitu čovjek s invaliditetom tražio da mu se s nešto hrane pomogne kako bi se prehranio do trenutka kad mu stiže naknada za bolovanje. U kratkom vremenu njegovi su ga sugrađani zasuli gomilom hrane (dobrote) pa mu čak i zatvorili kredit zbog kojeg je imao ovrhu. Mala Lava stigla je u SAD gdje će se liječiti od spinalne mišićne atrofije, a za njeno liječenje u samo 25 dana prikupilo se 2,4 milijuna eura, dobrih ljudi. Dobrota nije anonimna, ona samo ne gura svoja imena po stupcima portala i dnevnika. Dobrota ste svi vi koji ste nekome, nekada pomogli. U društvu, u kojem smo zatrpani opskurnim likovima, antijunacima koji potpuno neopravdano preuzimaju medijski primat, dobrota je odlučila ostati u drugom planu. Ne junačiti se medijski, a činiti velika djela. Na nama je da nešto učinimo kako bi dobila svoje opravdano mjesto. Forsirajmo čim više dobrotu, dajmo manje prostora negativi. Dobrota zasigurno nije ono zbog čega se u ovom društvu trebamo sramiti, a sama od sebe neće napraviti društveni salto mortale. Samo je mi možemo zatrti tako da je prekrijemo nevažnošću. Budimo glasnogovornici dobrote, ona nema svoj marketing osim nas. Osnažimo njene glasove. Samo tako ćemo ušutkati razmetljivo zlo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum