piše dubravko grakalić

Treba li ministar Bane dobiti poticaj?

Mario Banožić (foto: Hina) / Dubravko Grakalić

Mario Banožić (foto: Hina) / Dubravko Grakalić


Ministar obrane Mario Banožić, miljenik premijera Andreja Plenkovića i osoba iz noćne more predsjednika Zorana Milanovića, opet se našao u skandalu. Ne velikom, doduše, nije objavljen niti jedan SMS između njega i, recimo, ex-ministrice Gabrijele Žalac kojoj je svojedobno brao jaglace, ali ministar je svojim potezom - ispitivanjem mogućnosti da preko APN-a dobije kredit za novi stan - pokazao neviđenu političarsku bešćutnost i bahatost.

Točnije, Mario Banožić želio bi poticaje za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji a, kako su priopćili iz njegovog, izgleda privatnog Ministarstva obrane, u tome nema ništa protuzakonito. S Banetovim željama suglasno je i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje će s novom šeficom sigurno biti u suglasju sa svim nadama vladajuće kaste. Nemoralno, odvratno i bahato u vezi ovog slučaja je što isti taj ministar Mario Banožić gradi obiteljsku kuću u Vinkovcima, za što ima građevinsku dozvolu – a kako pokazuju fotografije, izgradnja je već započela.

Isto tako, ministar Banožić živi sam u državnom stanu od stotinjak kvadrata u Zagrebu koji mu je država i lijepo opremila, a što je bio prvi skandal kad se pročulo za tog probitačnog HDZ-ova viteza slavonske ravni. Osim toga, kako tvrdi zviždačica Marija Đerek koja se s načinom rada Marija Banožića upoznala još u tvrtki Državne nekretnine, gospodin ministar i njegova supruga imaju mjesečna primanja oko trideset tisuća kuna. Napokon, sve je to vidljivo iz imovinske kartice.

Dakle, političar koji gradi kuću, uživa u povlaštenom društvenom stanu, vozi se u raskošnoj limuzini i prima golemu plaću za naše prilike, traži poticaje za kupnju stana. I sve je po zakonu jer to je njegova država i njegovi poticaji, a ne novac namijenjen mladim obiteljima koji ga nemaju i pitaju se kako i uz poticaje podići kredit. Mladi Banožić, s više od četrdeset godina života, naprosto želi još kakav stančić jer nikad ne znaš koliko će funkcija potrajati, a daleko su Vinkovci od središnjice na Trgu Žrtava fašizma. Nije on prvi takav slučaj, bilo je i ranije državnih uhljeba koji su s pozicije političke moći poželjeli APN-ovu poticajnu mjeru, ali su čak i smijenjeni kad se to pročulo.

Ministar Bane ne mora brinuti; dok je Milanović predsjednik, a bit će duže nego što je on ministar jer je takav izborni raspored, neće biti smijenjen. Osim ako nije slao poruke Josipi Rimac, šefu vodovoda ili nosio pizzu u zatvor Gabiki, tu bi se stvari mogle usložiti. Ipak, bahatom Banožiću te svim ostalim političarima njegova kova i načina na koji shvaćaju politiku trebalo bi dati poticaj. Narod bi rekao "nogom u guzicu", ali mi nećemo prostačiti. Treba ih potaknuti da daju ostavke ili bi premijer trebao "zamoliti tajnicu Vlade da priredi njegovu ostavku", kako je jednom načinio s Mostovim ministrima. Iako oni nisu tražili nikakve pare.

Ministar Banožić je hodajuća afera za HDZ. I za samog Plenkovića, ali njemu to PR-ovci Marko Milić, Zoltan Kabok i Andrej Rora još nisu rekli. Što se čeka, da nije neka zavjera?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater