PIŠE Ivor BALEN

Pulom vlada ŠČ koalicija

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ / Ivor Balen

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ / Ivor Balen


Posvađana pulska politika je neko vrijeme snivala zimski san, a onda je održan sastanak klubova Gradskog vijeća na kojem su ponovno izvađeni revolveri. Potvrđeno je ono što smo znali - a to je da svi pušu u jednu, a Možemo! u drugu stranu. Na sastanku je, naime, izglasan zaključak da u Vijeću ne postoji vladajuća koalicija i za taj su zaključak glasali svi članovi vladajuće koalicije plus IDS. Jedino je Možemo! bilo protiv.

Vjerojatno ste primijetili kontradikciju u prethodnoj rečenici - za zaključak da ne postoji koalicija glasali su svi članovi koalicije - ali ta kontradikcija je namjerna. Naime, vjerovali ili ne, ovaj put se slažem s Možemo! - koalicija u Puli postoji i točka! Dušica Radojčić je u pravu, a svi ostali glume Engleze ili kako se već to kaže. Pritom uopće nije važno što nije potpisan sporazum o koaliciji, dakle da koalicija ne postoji formalo, jer ona postoji u praksi, što je mnogo važnije. Nikad nije "potpisan", odnosno objavljen ni rat u Ukrajini, pa vjerujem da Rašula i ostali licemjeri iz koalicije neće tvrditi da taj rat ne postoji.

Koliko je poznato, ta skupina vijećnika koja tvrdi da nije koalicija izglasala je proračun i još štošta, a jedan od rijetkih trenutaka u kojem nisu držali glave (i ruke) skupa bio je onaj kada je Igor Belas iz SDP-a ostao suzdržan prilikom glasanja o prodaji zemljišta na Sisplacu. To jest zanimljivo, ali nije ni približno dovoljno za tvrdnju da koalicija ne postoji jer, eto, svatko razmišlja svojom glavom. Za sada je poznato jedino da Belas razmišlja svojom glavom.

Pulsku koaliciju možemo nazvati "čudnovata koalicija" jer se u njoj nalazi čak šest opcija - Nezavisna lista Filipa Zoričića, SDP, HDZ, manjinac (Milan Rašula), zelena (Gordana Ferenčić) i nezavisna Marija Marković Nikolovski. Tako sam je ja nazvao u jednom ranijem komentaru, kada sam pisao i da se koalicija može nazvati i "razum protiv sirovih strasti".

Jer umjesto da se srame koalicije, koju su na tajnim sastancima dogovarali, dogovorili i na koncu sklopili (mada je nikad nisu "potpisali"), članovi te iste koalicije trebali bi jasno reći da su se okupili s ciljem zaustavljanja destrukcije možemovaca. "Da, postojimo, koalicija smo, a postojimo jer želimo da se nešto događa u ovom gradu, da grad ide naprijed, a ne da stoji i propada" - to su trebali reći Dušici Radojčić, a ne se skrivati iza nekakvih formalnosti koje su u načelu obične gluposti. Ako u današnje vrijeme, u kojem je sve kristalno jasno svakome tko želi vidjeti, uopće još postoji "mudra" politika, onda gremiji iz pulskog Vijeća definitivno nisu ti koji će takvu politiku provoditi. Ili drugim riječima, neka se ostave ćorava posla.    

A dok se oni dogovore jesu li koalicija koja želi nešto konkretno napraviti u Puli ili neka random grupa građana koja se slučajno našla na placi pa čanataju o cijenama kupusa i rotkvica, evo im prijedlog za ime. Neka se zovu - ŠČ koalicija! Jer, kao što nitko ne zna što znače ta dva slova iz pjesme Leta 3 koja putuje na Eurosong, tako, eto, nitko ne zna ni da u Puli postoji koalicija. Padaju mi na pamet i ona tri majmuna od kojih jedan ne vidi, drugi ne čuje, a treći ne govori... ali nećemo ići tako daleko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum