piše dubravko grakalić

Koalicija SDP-a i Možemo! trebala bi se zvati - Aprilili koalicija

Tomislav Tomašević i Peđa Grbin

Tomislav Tomašević i Peđa Grbin


Ima li kraja nerazumijevanju među političkom opozicijom u Hrvata? Najnovija saga u bajci o zelekonosima iz platforme Možemo! i crvenobradima iz SDP-a pokazuje da su junaci iz romana J. R. R. Tolkiena banalni prema Tomislavu Tomaševiću, Peđi Grbinu, Radi Borić i Jošku Klisoviću, koji su osjetljiviji od vilenjaka, snažniji od patuljaka i mudriji od samog Gandalfa. Ispričavamo se ako ne poznajete Tolkienovu mitologiju mašte, ali informacije koje mediji objavljuju o razgovorima i (ne)sporazumima između dvije najsnažnije opozicijske stranke lijevog ili socijaldemokratskog usmjerenja mogu se objasniti samo kao fantastika za odrasle čitatelje.

Stranka Zagreb je naš! - u čijem je vodstvu donedavno bio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević - ima najviše fotelja u gradskoj skupštini takozvane metropole - ali im za vlast treba SDP, što bivšem diplomatu Jošku Klisoviću, vijećniku iz SDP-a i skupštinskom predsjedniku - donosi 19 tisuća kuna mjesečne plaće. Doduše, stranka Zagreb je naš! kao dio platforme Možemo! do prije nekoliko mjeseci bila je u formalnoj koaliciji sa SDP-om, koja je raskinuta kada su iz partije izbacili dr. Viktora Gotovca, predsjednika zagrebačke organizacije te za v.d.-a postavili epidemiologa Branka Kolarića, koji je odmah i profesionalno napredovao.

Trenutačno, ta koalicija ne postoji - ali uskoro će se stranka Zagreb je naš! ujediniti sa strankom Možemo - koja će i nadalje s, primjerice, Novom ljevicom i ORaH-om, činiti političku platformu Možemo! - pa će se onda opet dogovoriti gradska zagrebačka koalicija sa SDP-om. Kao pravi ilegalci, vijećnici i službenici stranke Zagreb je naš! održali su skupštinu u privatnom stanu te su o tome transparentno obavijestili javnost nakon deset dana.

Sve to je, naprosto, fantastična ekvilibristika, ali ni to nije sve. Nakon zagrebačkog ujedinjenja, slijedi slaganje nacionalne predizborne koalicije SDP-a i stranke/platforme Možemo!, što navodno priželjkuju i Grbin i Tomašević. U Zagrebu se SDP i Tomaševićeva stranka, jedna od dvije ili obje, ne mogu dogovoriti o tome u kojim će se gradskim četvrtima napraviti dječja igrališta. Na nacionalnoj razini, u SDP-u žele da se do početka travnja složi koalicija koja bi obuhvaćala posthadezeovsku strategiju razvitka Hrvatske. I da se dogovori kandidat za premijera - Peđa Grbin s rejtingom od 1,2 posto ili netko još popularniji.

U sklopu te političke fantastike, zasnovane na zamisli da 13 posto rejtinga SDP-a i deset posto rejtinga Možemo! (nakon njihovih spajanja i ujedinjavanja s drugim lijevim strankama) može nadmašiti HDZ-ovih 27-30 posto rejtinga, nova koalicija uz program treba i prikladno ime. Da ih svaki birač razumije.

Ako je Zoran Milanović pobijedio s Kukuriku koalicijom, zašto se Tomašević - Grbin koalicija ne bi nazvala aprili-li koalicija? Posebno ako je doista sklope do 1. travnja. Obećanja biračima sigurno će se poklapati s tim geslom, a i sami kandidati mogli bi biti veći obećankovići od onih iz šatora Andreja Plenkovića.

Politička fantastika, koja se iz Zagreba širi Hrvatskom, nije nezanimljiva. Jedino je većina birača ne može pročitati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum