piše dubravko grakalić

Ustavni ćorci ministra iz kafilerije

Gordan Grlić-Radman(Foto Hina)

Gordan Grlić-Radman(Foto Hina)


Zanimljivu izjavu dao je, uoči blagdanskih praznika, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman. Ministar sa Zrinjevca, kojeg državni poglavar Zoran Milanović često opisuje kao osobu čija se obitelj oparila privatizacijom kafilerije iliti spalionice životinja u zagrebačkim Sesvetama, ubacio je u javnu buku novi zahtjev za ustavnim promjenama.

Točnije, ministar Gordan Grlić-Radman izjavio je da "trebamo ići u smjeru većih ustavnih ovlasti Vlade jer ona kao izvršno tijelo ima i veću političku odgovornost". Ministar je to izvalio u sklopu objašnjenja odluke Hrvatskog sabora da se ne dopusti obuka ukrajinskih vojnika u našoj zemlji, za što HDZ i njegovi politički istomišljenici nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu na Markovu trgu, a prije toga ni podršku predsjednika Republike.

Stoga se ministru, diplomatu poteklom još iz ere prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, učinilo prigodnim da predloži da Vlada jednostavno, bez Sabora i predsjednika Republike, preuzme svu vlast u zemlji. Bez obzira na ustavne odredbe da je parlament kao zakonodavno tijelo najviša vlast u državi jer je, uz predsjednika, jedini izabran izravno od građana, odnosno birača, Grlić-Radmanu se učinilo da bi Ustav trebalo prilagoditi Vladi, a ne politiku Vlade Ustavu.

Kad bi Grlić-Radman bio ozbiljan političar ili kad bi govorio u ime premijera Andreja Plenkovića, to bi predstavljalo ozbiljan problem. No, u trenutku kad se on time pokušava oprati od blamaže koju je sam sebi, a potom i Plenkoviću, priredio na sjednici ministarskog savjeta EU-a 17. listopada kada je najavio da će Hrvatska primiti na obuku ukrajinske vojnike – ne konzultirajući se prije toga sa sukreatorom vanjske politike na Pantovčaku – jasno je da se radi o običnom ćorku, političkoj pirotehnici za domaće potrebe. Možda i želji za očuvanjem svoje fotelje, jer se rekonstrukcija Vlade čiji su najkrompromitiraniji ministri on, Mario Banožić i Ivan Paladina, doima posve mogućom.

Osim toga, jasno je da HDZ i njegovi partneri – od HSU-a do HDS-a – uopće ne mogu skupiti dvotrećinsku većinu u Hrvatskom saboru. Da mogu, pokrenuli bi glasanje za promjenu Ustava na temu referenduma, što već dugo najavljuju, ali ga ljevica uvjetuje ustavnim pravom žene na pobačaj. Naravno, da imaju sigurne dvije trećine u Hrvatskom saboru pokrenuli bi i opoziv predsjednika Zorana Milanovića, najpopularnijeg političara u Hrvatskoj, jer je u permanentnom verbalnom ratu s Andrejem Plenkovićem i njegovim uhljebima.

Ministru Gordanu Grlić-Radmanu nije, izgleda, palo na pamet da je nemoguće u ovom sazivu promijeniti Ustav, a naročito ovlasti Vlade, Sabora i predsjednika Republike. Njegove su izjave provociranje zdrave pameti političara, ali se mogu i zloslutnije tumačiti. Mogu se, vrlo prosto, protumačiti kao želja za povratak autokraciji kakvu smo imali u devedesetim godinama kad je na vlasti bio dr. Franjo Tuđman, po čijim su zakonima i "privatizirane" kafilerije, između ostalog.

Želi li možda Plenković postati novi Tuđman s "pojačanim ovlastima Vlade"? To zvuči kao loš vic, jer se Hrvatska promijenila. Promijenio se čak i HDZ, bez obzira na ministre izvučene iz Tuđmanova ormara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini