Piše Dubravko Grakalić

Hrvatski muževi kao nacionalne budale

Ilustracija (foto: CROPIX) / Dubravko Grakalić

Ilustracija (foto: CROPIX) / Dubravko Grakalić


Mnogo je pojava u hrvatskom javnom i medijskom životu s kojima se građani sprdaju, ismijavaju ih i ne štede riječi pokude na društvenim mrežama. U tom prebogatom kolopletu političkih laži, jezičnih bravura državnog poglavara Zorana Milanovića (koji nikada neće postati bravar), verbalne nepismenosti Franka Vidovića, bračke lukavosti Branka Bačića ili kardeljevskog novogovora Andreja Plenkovića, ipak prednjači jedna karnevalska skupina čiji nastup jednom mjesečno predvodi poznati vjerski komičar John Vice Batarelo iz Australije.

Spomenuti Batarelo, sociolog rođen u Australiji koji je priliku za sreću potražio u Hrvatskoj još 90-ih godina, predsjednik je ekstremne katoličke udruge građana Vigilare, ali je i duhovni predvodnik Hrvatskih muževa – odraslih građana koji kleče po gradskim trgovima, pokazujući koliko je malo potrebno da se od ozbiljnog čovjeka napravi budala i od čvrstog uvjerenja glupost od vjere.

Hrvatski muževi – klečavci, naime, pužući po ulicama uz prigodnu opremu – križeve, zastave i kipiće – javno zauzimaju mjesto koje je s društvene pozornice ispalo prije više od stotinu godina. Govore o ugroženosti vjere, i to katoličke, koja unatoč svim vatikanskim ugovorima i državnim parama gubi broj vjernika u Hrvatskoj, te promiču rodnu neravnopravnost i žele dokidanje prava žena na izbor. Drugim riječima, žele ono što imaju, uz dodatak ukidanja ženskih prava koja su zakonom zajamčena.

Hrvatski muževi – kako se ta skupina alfa-nojeva naziva u javnosti – toliko su iritantni i nepotrebni da ih se sve oštrije odriču i novinski perovođe Kaptola. Čak i novine koje su u vlasništvu štajerskih biskupa ističu kako je od klečavaca daleko više štete od koriste. Ako ništa drugo, zato jer im se šira javnost smije, umjesto da se s njima moli. Činjenica je da su neki ekstremni vjerski pokreti i udruge, poput U ime obitelji Željke Markić (bio je tu i Vice Australopitek), imali određene političke uspjehe, poput prolaska referenduma gdje se ustvrdilo da je brak zajednica muškarca i žene, a nikako dvojice Vice ili dvije Željke. Isto tako, molitveni skupovi kojima maltretiraju žene koje su opredijelile na pobačaj ne pokazuju neke uspjehe, za to su tu ginekolozi koji u javnim bolnicama imaju priziv savjesti, dok ga u privatnim klinikama obavljaju za honorar.

Hrvatska ima svoje ekstremne vjerske "muževe" u 21. stoljeću u vrijeme kada se i u Iranu ukida moralna policija. Navodno, Irankama će ukinuti obavezu nošenja hidžaba koje se dobrim dijelom ne pridržavaju. Možemo se pritom pošaliti s time da Hrvati doista nisu iranskog podrijetla, bez obzira na sve teorije koje su nastale kako bi se još za tzv. NDH dokazalo da nismo Slaveni, jer kod nas moralna policija tek nastaje.

Doduše, udruga Hrvatski muževi esktremno je nedarovita stand-up skupina vjerskih fanatika koji su prije nacionalne budale kojima se rugaju i oni koji su plaćeni da im plješću. Uvede li Hrvatska moralnu policiju, što će biti kada na vrbi rodi grožđe, nju neće voditi Batarelo i njegovi. Za to su spremni Ivan vitez Reiner kao poglavica i Hrvoje Zekanović kao korisna doglavica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum