Piše Dubravko Grakalić

Je li je premijerova plaća demagogija?

Andrej Plenković (snimio Danilo MEMEDOVIĆ) / Dubravko Grakalić

Andrej Plenković (snimio Danilo MEMEDOVIĆ) / Dubravko Grakalić


Rast plaće u državnim i javnim službama popraćen je, da ne bude zabune, i rastom plaće najplaćenijima među njima. Predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, državni poglavar i ministri, šefovi javnih poduzeća, svi će dobiti povišicu plaće jer je, eto sve poskupjelo. Najviša kategorija na izborima izabranih funkcionara i uhljeba koje su sa sobom doveli dobit će u prosjeku tisuću i petsto kuna, odnosno dvjesto eura povišice. O tome su donesene odgovarajuće uredbe, povišena je osnovica za plaću ministara i nema sumnje da je sve po zakonu.

Još prije toga, ministar financija Marko Primorac – on valjda zna s novcem – zavapio je da ima malu plaću za posao koji obavlja. Doista, nacija ga žali jer nema ni tri tisuće eura pa ga ni službena limuzina, dnevnice i druge pogodnosti ne mogu utješiti. Vrhunac je, kao i obično, svojom izjavom postigao premijer Andrej Plenković koji kaže da bi bila čista demagogija da se ministri odreknu povišica. Pa naravno da bi bila demagogija i da bi taj potez bio populistički, kao i mnogi u proteklih šest godina njegova mandata.

Plenković nam nije prodavao hostije i indulgencije, nego svoju političku agendu i, kako vidimo, njegova stranka još je najuspješnija na tržištu političkih opcija. Uostalom, jedno je pozivati sindikalne lidere da budu svjesni situacije i da budu prezadovoljni povišicom od šest posto, a drugo je pospremiti najmanje četvrtinu medijalne plaće u gornji džepić odijela i uskliknuti: "Da nam živi jedina i vječna Hrvatska!".

Ovih je dana tjednik Ekspess objavio iznose plaće državnih službenika najvišeg ranga i šefova javnih poduzeća u eurima. S obzirom koliko rade, možda sami nisu stigli izračunati, a i da se bez demagogije jasno pokaže koliko će primati eura mjesečno. Andrej Plenković je na plaći od 3.073 eura, Gordan Jandroković 3.147 eura, dok je Zoran Milanović dosegao 3.540 eura. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader je na 2.804 eura. Sanader je inače i čuveni vatrogasac, dugogodišnji šef vatrogasne zajednice gdje je plaća profesionalnih gasilaca 861 euro.

No, jednako dobro prolaze državni službenici koji ne moraju svako malo putovati u Bruxelles i Mostar štititi i čuvati nacionalne interese. Šef Fine Dražen Čović prihoduje 3.461 euro, prvi poreznik Hrvatske Božidar Kutleša 2.233 eura, a vođa Hrvatskih željeznica, legendarne gubitaške javne firme, 3.433 eura. Šef JANAF-a Stjepan Adanić na samom je vrhu s 3.846 eura.

Još su veće plaće u vrhu Hrvatske narodne banke, ali se računala kvare kada ih pokušavaju preračunati u eure. U kunama, guverner i viceguverneri koštaju najmanje pola milijuna kuna po glavi na godišnjoj razini. A što će nam HNB kad imamo euro, šalterske službenike može se naći i za manje iznose.

Uspoređujući primanja, možda ministar Primorac ima pravo kad kaže da je premalo plaćen iako je na čelu gubitaša, kao i šef Hrvatskih željeznica. Novi državni proračun, naime, predviđa državni deficit, pa što u tom slapu gubitaka znači mala kap povišice za premijera, predsjednika i Njonju?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater