Piše Dubravko GRAKALIĆ

Globtroter Nino i EUropejac Plenki

Ilustracija

Ilustracija


Od prosinca će se IDS proširiti svijetom. Neće, doduše, doći do pandemije istrijanizacije, ali na put oko svijeta kreće počasni predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić, najuspješniji istarski političar u razdoblju nakon 1990. godine. Kako je objasnio u intervjuu za jedan tjednik, svijet će obići uzduž i poprijeko, ali ne odjednom jer se mora vraćati u Istru i baviti se proizvodnjom maslinovog ulja i vina, što je proces koji ne trpi odlaganja.

Uvijek politični Nino izjavio je, također, da ga nacionalna politika više ne zanima, lokalna ga zanima kao vijećnika u Skupštini Istarske županije, dok mu je europska još i najzanimljivija. Naravno, kao pravi zoon politikon Jakovčić je podcijenio vlastite riječi, jer je poslao nekoliko političkih poruka koje tako otvoreno ne izgovara ni predsjednik njegove stranke. Najvažnije su dvije stvari: da je premijer Andrej Plenković jedini istinski europski profiliran političar u Hrvatskoj te da na političkoj sceni nema šefa opozicije. Još prije nekoliko mjeseci niti jedan IDS-ovac ne bi izrekao pohvalu bilo kojem članu HDZ-a, makar mu o tome karijera ovisila.

Jakovčić – koji se očito ne namjerava baviti visokom politikom nego hobijima, vinima i putovanjima, iako mu utjecaj u Istri i u liberalnim krugovima nije zanemariv – mirno hvali šefa HDZ-a i Vlade i poručuje da treba sjekirom razbiti korupciju u stranačkim redovima. Pritom globtroter Nino ne štedi ni aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, neizravno potvrđujući staru priču da je on bio jedini IDS-ovac iz vrha stranke koji nije želio podržati njegovu kandidaturu za Pantovčak. Milanović je, podsjeća Jakovčić, želio razbiti IDS – što su pokušavali i drugi prije njega – ali ne može mu oprostiti tvrdnje da istarski pršut, masline i vino nisu na razini dalmatinskih. To zvuči kao vic, ali izgleda da je time bio započeo kraj sad već zaboravljene Kukuriku koalicije iz 2012. godine.

Očito, iako Nino bježi od politike na put po svijetu – najprije će u Aziju, pa u Južnu Ameriku – politika ne bježi iz njega. Poruke o dobrom Plenkoviću korespondiraju i s riječima predsjednika IDS-a Dalibora Pausa da nije trenutak za izborno rušenje postojeće vladajuće koalicije, kao i s očitom činjenicom da nema političara koji bi se mogao nazvati liderom oporbe. To svakako nije predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je najavio premijersku nominaciju, ni seljački vođa Krešo Beljak koji također želi biti premijer i već tjednima osniva vladu u sjeni.

Jakovčić se danas javnosti obraća kao ex-političar koji komentira najbolnije teme za hrvatske političare. Nema sumnje da već sada mnogi od prvaka hrvatskog parlamentarizma žele reći adio, Nino i ne moraš nam slati kartoline. Štoviše, platili bi mu i avionsku kartu u jednom smjeru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum