festival dječje knjige

Na petom danu Monte Librića od morske mitologije do Ivane Brlić-Mažuranić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Aleksandar Bančić (Foto Monte Librić/Ivana Vareško)

Aleksandar Bančić (Foto Monte Librić/Ivana Vareško)


Svašta se može naučiti na Monte Libriću. Kako nam je rekao student Jakov Jurman, s Odjela za prirodne i zdravstvene studije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli - Znanosti o moru, veliki interes vlada za radionicom "Mala morska mitologija", čiji su voditelji profesori s toga Odjela Neven Iveša i Gioconda Millotti, a studenti glavni pomagači.

Djeca iz raznih vrtića te iz nižih razreda osnovne škole učila su o stanovnicima morskih dubina, o posidoniji, sipama i kozicama. Saznali su tako da je posidonija dobila ime po Posejdonu. Uz posidoniju i sipe koje na nju polažu svoja jajašca, u bazenima na Monte Libriću živjele su i morske kozice. Student Jakov je rekao da sipu nazivaju i kraljicom noći, zbog njezinog crnila.

(Foto Monte Librić/Ivana Vareško)Malo morske biologije (Snimila Vanesa Begić)

Suradnja književnika i ilusratora

Nakon premijere u četvrtak, kada je predstavljena talijanska verzija, u petak je predstavljena hrvatska verzija dvojezične knjige Doris Cerin Otočan "Dvije priče čistog srca" koju je ilustrirao pulski umjetnik Vibor Juhas. Knjiga donosi dvije priče za djecu "Sedam dvoraca" i "Jelka".

Cerin Otočan govorila je o nastanku tog svog prvijenca, kako je vrlo važna suradnja književnika i ilustratora, te kako je Vibor Juhas "pogodio" ilustracije što se tiče omjera, boja, veličine te na taj način sjajno dočarao njezine protagoniste.

Libraonice su jedan od zaštitnih znakova Mote Librića, a ove su godine svaki dan bile posvećene jednom mitološkom biću Istre. Ovdje su i knjižničarke iz pulskih škola te iz one iz okolice Pule zajedno s učenicima čitale dijelove priča o ovim mitološkim bićima. Izvrsna hrvatska ilustratorica Vendi Vernić ilustrirala je slikovnicu koja donosi priču "Menažerija" slavne hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, u izdanju Naklade Ljevak.

Pošto je ova godina posvećena Ivani Brlić-Mažuranić, tim je veća važnost ove slikovnice s vrlo zanimljivom ilustratorskom vizijom Vendi Vernić, koja je pokazala bogatu maštu, ali i poznavanje slika i prilika doba kada je autorica stvarala, sa zanimljivim iskorakom. Ivana Brlić-Mažuranić je "Menažeriju" napisala kao mlada mama, a priča je prvi puta objavljena u zbirci pjesama i pripovijedaka "Škola i praznici" 1905. godine.

Likovi djevojčica i dječaka u pripovijetkama iz te zbirke nose imena Ivanine djece, nećaka i njihovih prijatelja. Vendi Vernić je dobitnica prestižne Međunarodne nagrade za ilustraciju Sajma dječje knjige u Bologni. Istaknula je kako joj je vrlo zabavno, zanimljivo i poticajno bilo izrađivati takve ilustracije.

"Kantuon Ćakuluon" je program pripovijedanja, koji oživljava bogatstvo istarskih narodnih priča. Dio je Storytellinga Monte Librića uz sjajnog Aleksandra Bančića.

(Foto Monte Librić/Ivana Vareško)Vendi Vernić i Sedina Cerovac (Snimila Leona Teodorović)

Održan stručni skup

U sastavu Monte Librića, u pulskoj je Gradskoj knjižnici i čitaonici održan stručni skup "Drevni divovi: uloga knjižnica u očuvanju i oživljavanju mitova, legendi i priča". Nakon pozdravnih riječi ravnateljice pulske knjižnice Nadie Bužleta i Igora Zenzerovića, voditelja prodaje Monte Librića, dr. sc. Marija Ott Franolić osvrnula se na knjigu "Velika važnost malih priča", dok je knjižničarska savjetnica Frida Bišćan govorila o tradicionalnim dječjim pričama, kao i o poticaju za očuvanje kulturne baštine.

Ljiljana Festini iz Gradske knjižnice Pag predstavila je legende s ovoga otoka, dok se Vlatka Surma Szabo iz Gradske knjižnice Vukovar pozabavila kako približiti djeci fantastična bića iz priča i bajki djeci.

Ivana Bobaš, Eva Domijan i Martina Sterle iz Gradske knjižnice Zadar predstavile su "Tjedan klasičnih priča na Pregači Pričalici: od ideje do provedbe". Temom bliskom Istri predstavila se Kristina Varda iz Pazinskog kolegija - klasične gimnazije - "Legendarica", uz istarske legende.

Alida Devčić Crnić iz OŠ Podmurvice iz Rijeke govorila je o projektu Veli Jože, a ove je godine ovaj div itekako zastupljen u programima Librića. Iva Ciceran govorila je o zanimljivom projektu Gradske knjižnice Pazin "Knjiga u ruku, put pod noge", a Gordana Rupena Stančić iz OŠ Juršići o "Narodnim pričama, legendama i vjerovanjima: kulturnoj baštini Roverije i okolice".

Roverija je bogata tim pričama i legendama, poput neiscrpnog vrela. Skup je zaključen nastupom Valtera Milovana i Vedrana Grubića "Štorije z mora" te predstavljanjem Emice Calogjere iz Naklade Ljevak. Program je održan uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter