u Batani Izlaže Zvonimir Tanocki

Fotografije o slavonskim impresijama

| Autor: Vanesa Begić
Ilok iz serije "Zemlja Rvata" (Foto: Promo)

Ilok iz serije "Zemlja Rvata" (Foto: Promo)


Izložba Zvonimira Tanockog "Slavonske impresije" (fotografije) bit će otvorena večeras u 21 sat u Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti Batana.

Riječ je o izložbi istaknutog hrvatskog umjetnika-fotografa respektabilnog opusa i širokog polja interesa, koji na likovnoj sceni profesionalno djeluje već četiri i pol desetljeća. Izložba pod nazivom "Slavonske impresije" donosi tek mali izbor iz njegova bogatog stvaralaštva, iz kojeg je, između brojnih tematskih kolekcija radova, odabran uži izbor iz dvije od njih: "Ovdi vrime ko da je stalo" i "Zemlje Rvata". U njima on daje svoju osobnu sliku Slavonije, svjedočeći autorskom fotografijom o ljudima i običajima, njihovu radu i življenju, njihovu slavonskom habitatu i njihovu genius loci. Dajući nam tako, kroz svoju vizuru i svoju autorsku interpretaciju (emotivno obojenu zavičajnom osjećajnošću), jednu mozaičnu, slojevitu, raznoliku i živu sliku slavonskog kraja. Sliku koja s jedne strane ima socijalni naboj i životno-egzistencijalni naboj, vezan uz važnost održivog odnosa prema povijesti i vlastitim korijenima, a s druge poetsko-lirski, čak kontemplativni, koji donosi ozračje i duh slavonskog podneblja, veli Višnja Slavica Gabout iz predgovora.

Zvonimir Tanocki rođen je 1960. u Vinkovcima. Fotografijom se počeo baviti 1974. godine. Nakon formalnog fotografskog obrazovanja u Osijeku, postaje profesionalni fotograf. Do sada je izlagao na oko 300 skupnih i pedesetak samostalnih izložbi. Osnivač je i prvi predsjednik Foto-kluba Vinkovci, voditelj prvih tečajeva i radionica fotografije te organizator prvih izložbi Salona fotografije Vinkovci. Od 1994. do 1998. bio je dopredsjednik Hrvatskog foto-saveza. Autor je i koautor fotografija u većem broju monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, znanstvenih radova...

Izložbu "Slavonske impresije" moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU Batana do 5. kolovoza, radnim danima od 10.30 do 13.30 i od 18 do 22, a subotom od 10.30 do 13.30. Ulaz je slobodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter