HARMONIČNI CIKLUS

U Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba radova Davora Hlatkija: Primanje energije kroz "Sliku u strukturi"

| Autor: Mladen Radić


U Dnevnom boravku Rojca u petak navečer otvorena je samostalna izložba Davora Hlatkija »Slika u strukturi« koja će se moći razgledati do 9. veljače i to je prva ovogodišnja izložba u Rojcu.

Promišljanja i impulsi

Izložbu je uz autora u ime Dnevnog boravka otvorio Dejan Štifanić koji kaže da Hlatkij kroz koloritne radove istražuje svoje ideje stvarajući tako harmonični ciklus nazvan »Slika u strukturi« iz kojeg se iščitavaju duža promišljanja, iskričavi impulsi te povremene sinteze neutažive radoznalosti.

(Snimila Vanda Pliško)(Snimila Vanda Pliško)

- Istražujući svoj artistički izričaj od rane mladosti, Davor Hlatkij se kroz izložbe kao samouki autor predstavljao javnosti zadnjih 4 desetljeća, često se udružujući s drugim autorima u svojevrsnim proslavama ekspresivnosti regionalne scene. Kroz raznolike forme, suvremene te tradicionalne tehnike svojih radova otvara nova polja vlastite ekspresije, interpretirajući svoje viđenje onog opipljivog u stapanju s apstraktnim često eteričnim razinama. Umjetnost življenja i življenje umjetnosti prezentira kroz slojeve boja i materijala putem kojeg i promatrač doživljava emotivne dubine autora zadovoljavajući njihovu žeđ za transferom i zrcaljenjem, kazao je Dejan Štifanić.

(Snimila Vanda Pliško)(Snimila Vanda Pliško)

Da ovaj umjetnik u svom radu eksperimentira, također jamči Štifanić, koji je pojasnio i odnos koji Hlatkij ima s klasičnim smjerovima stvaralaštva.

- Bez osobnih okova zarobljenih u tvrdim odrednicama klasičnih smjerova, Davor Hlatkij dopušta si slobodu eksperimentiranja kroz bogate nijanse akrilnih boja smještajući ih na zavodljive površine platna, drva i gipsanih ploča. Autor svjesno kroči putem apstrakcije, istražujući njemu tri ključna smjera; onaj geometrijski, strukturni i potom pejzažni. Svaki potez kista, svaka linija na platnu, nosi sa sobom duboko ukorijenjen smisao, isprepletajući se u harmoniju koja poziva posmatrača na intelektualno i emocionalno putovanje. Boje postaju jezik kojim autor izražava svoju ekspresiju, stvarajući ritam i dinamiku nekad poznatih, a često i tajanstvenih struktura, kazao je Štifanić.

Oživjeti slike

- Što se tiče boja, to je apsolutno istina jer sam se bojao upotrebljavati boje. Prvo sam radio s olovkom, ugljenom, crno-bijelo... Shvatio sam da se s olovkom može izraziti svaka boja, tonalitetom njih svih, kazao je Hlatkij i za primjer dao sliku Yode koju je tamo izložio. Kako ga je takvo slikanje iscrpljivalo, zahvaljujući svojoj partnerici Žaklini prešao je na apstraktno slikarstvo. Tu se našao s bojama gdje je svoju ekspresivnost pokušavao izraziti, objasnio je Hlatkij kojem je najbitnije da te slike ožive. Što se tiče pravaca, kako kaže, struktura je tu, tu su geometrijska i pejzažna apstrakcija, no njegova je glavna poruka na kraju bila »Primite energiju!«

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater