GALERIJA C8

FOTO / Otvorena sugestivna izložba "Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti": Uz prigodni performans prikazana povijest pećinskog slikarstva

| Autor: Vanesa Begić


U Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre otvorena je izložba "Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti", koja donosi priču o špilji Altamira koju su posjećivale različite skupine drevnih ljudi, a poznata je diljem svijeta po slikarijama i gravurama otkrivenima 1879. godine. Altamira je od 1985. godine na UNESCO-ovu popisu Svjetske kulturne baštine.

Simulacija slikarija

- Autori izložbe su Pilar Fatas Monforte, ravnateljica Nacionalnog muzeja i istraživačkog centra Altamira, Ramon Montes Barquin, tehnički koordinator kulturne rute Vijeća Europe "Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti", te Enrique Gutierrez Cuenca i Pedro Saura Ramos. Organizatori su Arheološki muzej Istre, Arheološki muzej u Zagrebu, Nacionalni muzej i istraživački centar Altamira, Ministarstvo kulture i sporta Španjolske, Kulturna ruta Vijeća Europe "Putovima pretpovijesne pećinske umjetnosti" te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u RH. Za pulsku izložbu autorica postava je Luana Brhanić. Nažalost, danas nema nikoga od autora ovdje, španjolski su autori bili prije par mjeseci u Istri, a Kulturna ruta Vijeća Europe pozvala je Arheološki muzej Istre da se priključi ovoj ruti, što nas silno veseli, ali i obvezuje, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo uz riječi zahvale Sanjinu Miheliću, nekadašnjem ravnatelju Arheološkog muzeja Zagreb, sadašnjem ravnatelju Muzeja za umjetnost i obrt na pomoć pri realizaciji te suradnje.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Umjetnik Branko Gulin izveo je pri otvorenju prigodni performans, simulirajući izradu pećinskog slikarstva i govoreći publici da pomisle da se nalaze u pećini, da koriste imaginaciju i zamisle da je galerija špilja. Potom je, uz glazbu, slikao, a Darko Komšo ga je "ofarbao" po licu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Dolazak Homo sapiensa u Europu prije oko 45.000 godina označio je početak razdoblja poznatog kao gornji paleolitik, što je doba paleolitičke umjetnosti u špiljama. Od tada do prije otprilike 12.000 godina skupine ljudi stvarale su umjetnost koja je dijelila slične podloge, tehnike i teme. Ako imamo na umu da pretpovijest počinje s najranijim kulturnim izričajima vezanim uz rod Homo prije više od dva milijuna godina, ovo razdoblje procvata umjetnosti bilo je relativno kratko, svega nešto više od dva posto sveukupne povijesti čovječanstva. Ipak, 35.000 godina koliko je trajala ova epizoda značilo je 350 stoljeća umjetničke aktivnosti ujedinjene zajedničkom kulturnom niti. Paleolitička pećinska umjetnost rasprostranjena je diljem europskog kontinenta. Špilje, pripećci i stjenoviti izdanci koji su služili kao platna prvim umjetnicima mogu se pronaći od Pirenejskog poluotoka na zapadu do Urala na istoku. Najveća koncentracija umjetničkih izričaja nalazi se na zapadnom dijelu kontinenta, točnije u središnjoj i južnoj Francuskoj te sjevernoj Španjolskoj, regijama u kojima je umjetnost uglavnom bila sačuvana unutar špilja, navedeno je na popratnim plakatima.

Diluvijalna špilja

Altamira je diluvijalna špilja otkrivena 1868. godine kraj mjesta Santillana del Mar, 30 kilometara zapadno od Santandera, u Kantabrijskome gorju u sjevernoj Španjolskoj, a diljem svijeta je poznata po slikarijama i gravurama otkrivenima 1879. godine. Među mnogobrojnim slikarijama na stijenama i svodovima špilje ističu se životinjski likovi (bizoni, košute, sobovi, veprovi) prikazani pojedinačno i u skupinama, u mirovanju i u pokretu, s izvanredno naglašenim pojedinostima anatomije i pokreta, te ljudske ruke.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na popratnim panoima govori se o umjetnosti na stijenama, konzervaciji, reprodukciji, diseminaciji, ali i o činjenici da je ljudska figura bila rijetko zastupljena.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater