HISTRI U ISTRI 

Čak 240 arheoloških predmeta prvi put izloženo u Italiji 

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Snimio: Duško Marušić/Pixsell)

Ilustracija (Snimio: Duško Marušić/Pixsell)


Nastavlja se suradnja Istre i Furlanije-Julijske krajine, pokrenute na inicijativu Hrvatske zajednice u Trstu u suradnji s Općinom Trst, te ovoga puta i u suradnji s Arheološkim muzejem Istre u Puli.

Prvi put će u Italiji, u Muzeju antikviteta "J. J. Winckelmann" biti izloženo 240 arheoloških nalaza u sklopu izložbe "Histri u Istri", autorice Martine Blečić Kavur sa Sveučilišta Primorske /Univerze na Primorskem u Kopru.

Fokusirana na povijest, običaje i nošnju Histra, izložba je svojevrsno putovanje u ponovno otkrivanje naroda po kojemu je istarski poluotok dobilo ime i koji je nastanjivao njegovo područje sve do pada utvrđenog središta u Nezakciju, 177. g. prije Krista.

Otvorenju izložbe "Histri u Istri" prisustvovat će gradonačelnik grada Trsta Roberto Dipiazza zajedno s pročelnikom za kulturu i turizam Giorgiom Rossijem, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja u Istri te Marzia Vidulli Torlo, kustosica Muzeja antikviteta "J. J. Winckelmann". Otvorenje je u četvrtak, 14. prosinca u 17.30 sati u prostorima Muzeja "J. J. Winckelmann" (Trg Katedrale 1).

Izložba će biti otvorena za javnost od 15. prosinca do 1. travnja 2024., od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati

Podsjetimo, ova je izložba bila postavljena u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca prije točno deset godina. "Histri u Istri" bio je 2013. od najvećih izložbenih projekata u Hrvatskoj te ujedno i najveći projekt te godine Arheološkog muzeja Istre u Puli. Radilo se o velikom izložbenom, nakladničkom, promotivnom, edukacijskom i kulturološkom projektu.

Autorica postava izložbe za pulska Sveta srca, sada nažalost pokojna poznata pulska arheologinja Kristina Mihovilić je kazala da su "Histri u Istri" zapravo sažetak svih saznanja koja imamo o ovom narodu te da su se prvi arheološki otkopi nekropola iz željeznog doba počeli provoditi prije 130 godina.

- Ova nam izložba daje priliku da pokažemo koje je stanje proučavanja ovog naroda u Istri. Prva pojava Histra datira iz 12. stoljeća prije Krista, a možemo ih pratiti sve do kraja stare ere. Na izložbi smo osim nakita i odjevnih predmeta predstavili i običaje i svakodnevni život Histra, pa čak i kako je izgledao banket elitnih slojeva tog naroda za koji se smatra da je bio strukturiran kao vojna aristokracija, kazala je Mihovilić 2013. godine prilikom otvorenja izložbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter