Hrvatsku nastavu u Trstu pohađa 58 učenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nastava u inozemstvu - nastava hrvatskoga jezika i kulture namijenjena je djeci i mladima, hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive u drugim državama, odnosno djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski obiteljski jezik.

Hrvatska nastava istovremeno je otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Osim jezikoslovlja, hrvatska nastava obuhvaća i stjecanje znanja o Hrvatskoj i njezinoj kulturi u širem smislu: hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom.

Financira ministarstvo 

Uz hrvatsku nastavu u inozemstvu koju organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u inozemstvu postoji hrvatska nastava integrirana u obrazovni sustav država primateljica, koji organiziraju i provode obrazovne vlasti država primateljica te hrvatska nastava koju organiziraju hrvatske zajednice i katoličke misije u inozemstvu.

U državama u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine nastava na hrvatskom jeziku organizirana je najčešće u sklopu redovnog obrazovnog sustava.

S početkom nove školske godine nastava na hrvatskom jeziku počela je i u nama najbližem Trstu. Osnovnoškolci je pohađaju u prostorijama slovenske škole "Josip Ribičić". Škola od 2004. godine daje prostor za održavanje nastave hrvatskog jezika kao izbornog predmeta. Posljednje četiri godine nastavu drži mlada Puljanka, učiteljica Ana Fonović. Njezine sate hrvatske nastave u inozemstvu trenutno pohađa 58 upisanih učenika, a isti je broj završio nastavu u prošlogodišnjem ciklusu.

Iako bi se iz imena moglo iščitati da je riječ o predavanjima koji su namijenjeni isključivo hrvatskim državljanima, Fonović veli da tu izbornu nastavu rado biraju i pohađaju i Slovenci, Srbi, pa čak i Talijani. Riječ je o učenicima u rasponu od šest do 18 godina, odnosno od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Oni su podijeljeni u nekoliko grupa, a hrvatsku nastavu slušaju nekoliko sati tjedno.

Slovenci dali prostor

Napomenimo i činjenicu da je nakon nekoliko godine stanke pod okriljem tamošnje Hrvatske zajednice u Trstu ponovno pokrenut i tečaj hrvatskog jezika za odrasle.

Prostor je ustupila Aleksandra Kozulić, čija se poslovno vrlo uspješna obitelj u Trst doselila daleke 1945. godine. No, Hrvati na prostorima talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia žive stoljećima.

Trenutačno je u proceduri priznavanje hrvatskog kao manjinskog jezika u toj regiji, a tu je inicijativu svojevremeno podupro i hrvatski premijer Andrej Plenković za ovogodišnjeg posjeta Trstu.

Učenje hrvatskog jezika u Trstu, ali i u Monfalconu i Udinama, od izuzetne je važnosti jer daje vjetar u leđa priznavanju hrvatskog kao manjinskog jezika u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini. Priznavanje hrvatskog jezika, kao manjinskog jezika donijelo bi i financijsku potporu talijanskih regionalnih vlasti. Zajednica Hrvata u Trstu trenutačno se oslanja samo financijsku pomoć iz Hrvatske. ( Leonid SLIJEPČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter