Gradonačelnici Poreča i Rovinja (re)izabrani su u prvom izbornom krugu

LORIS PERŠURIĆ: Ostvarili smo obećanja pa su Porečani nagradili naš rad / MARKO PALIAGA: Brojnim projektima nastavljamo poboljšavati život Rovinježa

Loris Peršurić je u Poreču dobio čak 75 posto glasova dok je u Rovinju Marko Paliaga novi gradonačelnički mandat osigurao sa 64 posto glasova. Peršurićeva pobjeda jedna je od najuvjerljivijih u cijeloj Hrvatskoj, a i on i njegov rovinjski kolega imaju odgovornost u iduće četiri godine realizirati brojna obećanja

| Autor: Boris BILAS
Loris Peršurić / Marko Paliaga (Snimio Milivoj Mijošek)

Loris Peršurić / Marko Paliaga (Snimio Milivoj Mijošek)


Dok u nekim istarskim gradovima i općinama još uvijek nije poznato tko će im u iduće četiri godine biti na čelu, u Poreču i Rovinju sve je bilo jasno već nakon prvog kruga. Iako je IDS u nekim dijelovima Istre doživio neugodne poraze, a u drugima, poput Pule ili Istarske županije, pomalo neočekivano njihovi kandidati moraju u drugi krug, u Poreču i Rovinju IDS-ovi kandidati zabilježili su uvjerljive pobjede kako na izborima za gradonačelnika, tako i na izborima za Gradsko vijeće.

Ambiciozni planovi

Loris Peršurić je u Poreču dobio čak 75 posto glasova dok je u Rovinju Marko Paliaga novi gradonačelnički mandat osigurao sa 64 posto glasova. Peršurićeva pobjeda jedna je od najuvjerljivijih u cijeloj Hrvatskoj i porečki gradonačelnik može mirno krenuti u svoj drugi mandat i u realizaciju ambicioznih planova u iduće četiri godine, a to će mu biti lakše i zbog činjenice da IDS ima uvjerljivu većinu i u Gradskom vijeću.

Peršurić kaže da su rezultati IDS-a u Poreču stvarno dobri, a posebno ga veseli što je njegova pobjeda među pet najuvjerljivijih u cijeloj Hrvatskoj.

- To pokazuje koliko smo dobro radili u protekle četiri godine, ali nam daje i određenu odgovornost da nastavimo dalje istim tempom. Sada kad su se nakon izbora slegli dojmovi, mogu reći da smo ovaj impresivan rezultat ostvarili zbog dva razloga. Prvi je da smo od samog početka krenuli ostvarivati ono što smo obećali prije četiri godine, pa smo na neki način četiri godine bili u kampanji. Četiri godine nismo stali i svi smo u gradskoj upravi jednako intenzivno radili da bi Poreč bio što bolji grad za život naših sugrađana. Druga stvar je stalni kontakt s Porečankama i Porečanima i osluškivanje njihovih problema što su oni na kraju i nagradili na izborima, kaže Peršurić i dodaje da su za iduće četiri godine sami sebi postavili visoku ljestvicu usprkos svim problemima koje još uvijek radi pandemija covida-19.

- Za iduće četiri godine odredili smo si deset glavnih točaka: proširenje Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, uređenje područja Peškere – donošenje Urbanističkog plana uređenja za to područje u suradnji s građanima, dovođenje kanalizacije u sva naša naselja i dovršenje izgradnje pročistača, pokretanje usluge brige o starijima u njihovom domu i dnevnog boravka po mjesnim odborima te nastavak sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja porečkim umirovljenicima, nastavak uređenja starogradske jezgre te obnove Marafora i Eufrazijeve bazilike, projektiranje treće osnovne škole u Novoj Vasi i obnova Gornjeg vrtića te stalno ulaganje u socijalne i zdravstvene programe, ulaganje u prometnu infrastrukturu i obnovu lokalnih cesta, dovođenje mreže brzog interneta (optike) u sva kućanstva na Poreštini, dovršetak izgradnje nogometnog kampusa te nastavak uređenja gospodarskih zona, uz privlačenje investicija i otvaranje cjelogodišnjih radnih mjesta, zaključio je porečki gradonačelnik.

Socijalni programi

Slična je situacija i u susjednom Rovinju gdje se, kao i u Poreču, očekuje početak ozbiljne turističke sezone koja bi znatno olakšala izvršenje gradskog proračuna. Svoju drugu izbornu pobjedu Marko Paliaga je ostvario sa 64 posto glasova, a kao i Peršuriću, posao će mu znatno olakšati činjenica da IDS ima većinu u Gradskom vijeću. Osim razvoja turizma i završetka Sjeverne luke, Marko Paliaga kao najveći projekt u Rovinju u iduće četiri godine najavljuje gradnju uređaja za pročišćavanje voda vrijednog 180 milijuna kuna.

- Osim toga krećemo s uređenjem Trga maršala Tita, uređenjem Južne luke s lukobranom Katarina, nastavak projekta POS stanova i premještaj autobusnog kolodvora. Tu je cijeli set manjih infrastrukturnih projekata poput uređenja prometnica i sličnih, rekao bih svakodnevnih stvari kojima poboljšavamo uvjete života u Rovinju. Tu je i socijalna skrb koja je važan segment funkcioniranja našeg grada u okviru kojeg ćemo nastaviti ulagati u još kvalitetniji sustav skrbi o potrebitima. Briga o socijalno ugroženim članovima naše zajednice ostat će naš prioritet, kaže Paliaga te najavljuje da će se u iduće četiri godine nastaviti provoditi socijalni program putem raznih pomoći, subvencija i potpora kojima se ublažava situacija socijalno, materijalno najugroženijoj kategoriji sugrađana.

- Osim toga, našim ćemo studentima osigurati stipendije uz istovremeno povećanje ili zadržavanje broja stipendista, da bi obiteljima olakšali ulaganje u prosperitetnu budućnost svoje djece. U suradnji sa srednjim školstvom pratit ćemo trendove gospodarskog razvoja i poticati edukaciju za nova, potrebna zanimanja, a zajedno sa Županijom, sukladno strategiji obrazovanja, stvarat ćemo i bolje, modernije uvjete za srednjoškolske učenike, zaključio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini