ZELENI SAVEZ O SITUACIJI U PULSKOM BRODOGRADILIŠTU

Za stanje je odgovorna uprava Uljanika


"Situacija u Uljaniku u koju su dovedeni radnici, a isto tako građani u Istri, a pogotovo u gradu Puli je nedopustiva i glavnu odgovornost snosi uprava Uljanika. Da bi se to potvrdilo moramo se vratiti u prošlost i to pogotovo u period, kada smo izvršili transformaciju Uljanika ili točnije, kada smo izvršili preustroj tvrtke odnosno, kada smo u Uljaniku formirali pet radnih organizacija s zaokruženim proizvodnim programom. Tim radnim organizacijama se moralo omogućiti da normalno posluju i da njihov proizvodni program dolazi sve više do izražaja na tržištu, jer bi cikličke krize, koje se pojavljuju u brodogradnji u svijetu daleko lakše bi se prebrodile", kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Zelenog saveza - Zelenih mr.sc. Josip-Anton Rupnik.

- Uljanik je trebao davno ranije krenuti u proizvodnju brodova s daleko višom dodatnom opremom ali ni to nije realizirano, već smo omogućili trgovačkim lancima, da na prostorima nekadašnjih proizvodnih tvornica gradimo trgovačke kuće. Poslije tako promašene poslovne politike doživjeli smo slom u Uljaniku s daleko snažnijim posljedicama, za koje netko mora odgovarati, a to je svakako na prvom mjestu uprava Uljanika. Za sadašnju upravu na veliko se priča da imaju visoke plaće, i to nauštrb radnika, a nekad je to bilo obratno i ljudi su tražili mogućnost, da se zaposle u Uljaniku, koji je nekad imao preko 8.000 zaposlenih i oko 2.000 kooperanata. Omjer plaće je nekad bio, da je generalni direktor Uljanika imao 3,25 puta veću plaću od najmanje plaće u Uljaniku. Današnji radnici to prosto ne mogu vjerovati, jer da se je provodila nekadašnja politika radnici ne bi napuštali Uljanik. Moramo napomenuti, da je netko veoma zainteresiran, da se ugasi Uljanik, kako bi prostor Uljanika pretvorio u privatni biznis kroz izgradnju marina i vezova za čamce i hotelčiće i na njima enormno zarađivao što je to postala prava pošast, ali to se na području brodogradilišta ne bi moglo realizirati, da određene strukture iz Uljanika nisu umiješane u takvu rabotu, smatra Rupnik.

Posljedice takve politike se mogu i moraju spriječiti na način, da se u Uljaniku pod hitno reaktiviraju programi u uvodu navedenih tvornica jer to je garancija da se u najkraćem roku omogući reaktiviranje već zacrtanih programa, veli Rupnik.

- U Uljanik je potrebno odmah uvesti prinudnu upravu i pokrenuti proizvodnju, koju smo nekad davno zacrtali, ali koja je

nekome smetala, kako bi se koristila sredstva od države, jer da se je razvila industrija u Uljaniku o kojoj smo govorili sve takve krize su se mogle prebroditi. To vam dokazuju velika brodogradilišta u svijetu, kako u Koreji tako i u Japanu. Formirajući prinudnu upravu spriječit će se kardinalno ugovaranje brodova, ali potrebno je i to istražiti što stoji iza toga, da li nesposobnost uprave Uljanika ili su tu umiješani pojedinačni interesu ljudi, koji su takve poslove ugovarali, zaključio je Rupnik. (L. SLIJEPČEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of