RAŠA

Traže se izmjene urbanističke cjeline naselja: PETICIJOM TRAŽE NATKRIVANJE ULAZA NA ZAŠTIĆENIM ZGRADAMA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Potpisi za navedenu peticiju prikupljaju se tijekom cijelog tjedna u Gradskoj kavani u Raši, Cafe baru Timi, na dječjem igralištu Kampet i osobno kod Edina Mujkića, Sanele Smoljek, Himze Kurtića i Adnana Taletovića

Grupa građana Raše, predvođena mještaninom Edinom Mujkićem, pokrenula je potpisivanje peticije kojom žele ukazati na nužnost sudjelovanja građana u prostornom planiranju urbanističke cjeline naselja Raša, kako bi istaknuli potrebu odgovornijeg ponašanja svih žitelja lokalne zajednice, kao i brigu lokalnih vlasti u sagledavanju potreba svojih sugrađana.

Očuvanje izgleda građevina

U peticiji ističu da je na sjednici Općinskog vijeća Općine Raša od 20. listopada 2014. godine donesena Odluka o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja te da je navedena odluka donesena radi očuvanja izvornog (postojećeg) izgleda građevina. Također se naglašava da je izvedba zahvata u spomenutoj odluci moguća samo uz prethodnu suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli.

"Svjedoci smo brojnih izvršenja zahvata od strane građana koji navedenom Odlukom nisu dozvoljeni, a dva, tri su zbog montažnih zahvata i sankcionirani, što nema nikakvog smisla. Tim činom vrši se diskriminacija na "sankcionirane" kao i na sve građane koji bi željeli natkriti ulazna vrata. Natkrivanje terase bi produžilo vijek stolarije, smanjilo vlagu u stanovima, omogućilo držanje obuće i kutije za ogrijev vani, pušači bi mogli biti vani itd. Ovim putem građani izražavaju veliko nezadovoljstvo donesenom odlukom. Kako bi izbjegli daljnje takve aktivnosti, zahtijevamo da se donese Odluka o izmjeni i dopuni navedene odluke na način da se Konzervatorskom podlogom odobre određeni zahvati, a koji su postojećom odlukom nedozvoljeni i koji bi bili utvrđeni gabaritima, vrsti gradnje, čvrsti i montažni (zavisno o financijskoj konstrukciji npr.), boji, vrsti krova itd.. Time bi se građanima omogućili kvalitetniji životni uvjeti", kaže se u peticiji.

Prijedlozi do 15. travnja

Za rješavanje navedene problematike inicijatori peticije traže od građana konkretne prijedloge do 15. travnja te predlažu općinskoj načelnici da nakon toga sazove tematsku sjednicu i pristupi izmjeni i doradi Odluke o proglašenju urbanističke cjeline naselja Raša kulturnim dobrom od lokalnog značaja (iz 2014. godine). Također, traže da se kontaktira nadležna konzervatorska služba, koja bi nakon predloženih inicijativa građana odobrila određene zahvate koji navedenom odlukom nisu dozvoljeni, ali sve po pravilima struke i rješenjima konzervatorske službe.

Potpisi za navedenu peticiju prikupljaju se tijekom cijelog tjedna u Gradskoj kavani u Raši, Cafe baru Timi, na dječjem igralištu Kampet i osobno kod Edina Mujkića, Sanele Smoljek, Himze Kurtića i Adnana Taletovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of