ŽETVENE SVEČANOSTI U BRTONIGLI

Tradicionalni običaji vratili mještane i njihove goste u prošlost: PODSJEĆANJE NA TEŽAK ŽIVOT, ALI I RADOST ZAJEDNIŠTVA

| Autor: Luka JELAVIĆ

Ovom manifestacijom željelo se podsjetiti da je Brtonigla nekada imala mlin, uljaru, tvornicu tjestenine, desetak vršalica koje su vršile žito iz doline Mirne i drugih dijelova tog područja. Veliki mlin radio je punih 60 godina, do 1990. godine, dok je tvornica tjestenine radila kraće, od 1930. do 1940. Pekara radi i danas, modernizirana, ali je u funkciji

 

Tradicionalna manifestacija "U bojama tradicije - žetvene svečanosti" još jednom je posjetitelje i mještane vratila u prošlost, u vrijeme teškog rada u polju, u vrijeme kada se živjelo od vrijednih ruku, u vrijeme kada se znalo zajednički raditi i pomagati, ali i radovati uspjesima i zajedničkim plodovima. Zajedničkom pjesmom i svirkom željelo se podsjetiti na nekadašnje zajedništvo, kada su susjedi pomagali jedni drugima ubrati ljetinu, proizvesti hranu za ukućane.

Vrijedne kuharice i njihova jela

Na ulice Brtonigle vratili su se nekadašnji obrtnici prikazujući što su sve ruke mogle stvoriti, od izrade košara od pruća do drvenih zdjela, od mljevenja kukuruza ručnim žrvnjem do pravljenja domaćeg kruha i tjestenine… Uz predstavljanje starih zanata i alata kakvi su se nekada koristili, posjetitelji su mogli osjetiti negdašnje okuse, vidjeti način pripravljanja jela, tjestenine, kruha, sve to uz odlična vina tog podneblja. Mnogo rukom stvorenih proizvoda našlo se na štandovima, a pažnju posjetitelja plijenile su vrijedne kuharice i njihova jela, u čemu su svoj prilog dale članice Zajednice Talijana Nova Vas, jednako kao i za prikaz nekadašnjih radova, ali i zajedničke zabave poslije napornog rada. Za sve je bio pripremljen gljivarski kotlić, kuhani mladi kukuruz, a na prigodnoj tržnici moglo se kupiti svježe povrće i drugi domaći proizvodi. Sva događanja bila su popraćena izvornom glazbom, pjesmom zbora Zajednice Talijana Brtonigla, a svirali su David Beletić i Deni Doz uz Trio Fortuna.

Posebno zanimanje posjetitelja, kao i ranijih godina, izazvao je početak rada stare vršalice. Sve je bilo kao nekad, ručno se tek požnjevena pšenica u snopovima bacala na vrh vršalice koja je unatoč poznim godinama radila besprijekorno, sporo, ali sigurno. Oko nje vrijedni radnici koji su brinuli o samljevenoj pšenici, dok su drugi slamu slagali u veliki stog. Ta drevna vršalica iz 1938. godine i danas je, više kao uspomena, u dvorištu Ezija Radina iz Fernetića. Davno su je s polja istisnuli mnogo brži i učinkovitiji kombajni. Dugo je već nema na poljima, pa je i ovo bila prilika pokazati mlađim generacijama kako se nekada radilo, a nakon posla slavio zajednički uspjeh.

Kako se ubirala pšenica

Inače, ideju o pokretanju stare vršalice i prikazu tog posla dao je prije 13 godina neumorni Željko Ružić iz Brtonigle, čiju su ideju organizatori prihvatili.

- Želio sam da mladi vide kako se nekada radilo, kako smo ubirali pšenicu s polja. A tu okolo bila su velika polja pšenice pa je po selima radilo nekoliko vršalica koje su išle od jednih do drugih. Ezio Radin je prihvatio moju ideju i dao je vršalicu koja i danas dobro radi. Za njeno pokretanje služi traktor, prve godine smo koristili stari traktor koji bi danas imao stotinu godinu, ali sada nije u funkciji. U svakom slučaju, mislim da smo pogodili s tom idejom, okupio se velik broj ljudi, bio je zadovoljan Željko Ružić.

Ovom manifestacijom željelo se podsjetiti da je Brtonigla nekada imala mlin, uljaru, tvornicu tjestenine, desetak vršalica koje su vršile žito iz doline Mirne i drugih dijelova tog područja. Veliki mlin radio je punih 60 godina, do 1990. godine, dok je tvornica tjestenine radila kraće, od 1930. do 1940. Pekara radi i danas, modernizirana, ali je u funkciji.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum