OŽIVLJAVANJE TRADICIJE

PLOMINSKA BELA NEDEJA: Mlado vino, fritule, čentrini, radionice i stari zanati



Prvi puta zbog kiše koja je bila najavljena za nedjelju u ponedjeljak 8. listopada u Plominu je održana tradicionalna pučka fešta Bela nedeja. Događanje je započelo   prijepodnevnim misnim slavljem u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, a cjelodnevni program otvorio je ispred ulaza u Plominsku starogradsku jezgru nastupom KUD-a Zlatela iz Kršana. Od 12 pa sve do 18 sati Istra Inspirit organizirao je igru i zabavu za najmlađe. U interaktivnoj dječjoj radionici najmlađi posjetitelji upoznali su se s istarskim biljnim i životinjskim svijetom, mitovima i legendama, a otkrili su i što je istarsko blago.

Organiziran je i kviz znanja u kojemu je svatko mogao provjeriti naučeno kroz istarski memory i igre puzzlama. Nedjeljni program sadržavao je i radionice. Anton Ljubičić Tone iz Šušnjevice izrađivao je naprtnjače i košare od vrbine, bila je to popularna radionica beke, Katja Ćus iz Labina vodila je radionicu izrade reljefa Plomina u glini, Eni Blašković iz Labina vodila je kratki tečaj glagoljice i djeci pokazala kako na glagoljici mogu napisati svoje ime. Ana Trdoslavić iz Vozilići pokazala je kako se po starinski pletu čentrini koje su žene Plominštine izložile u starogradskoj jezgri Plomina.

Održano je i predavanje mladog inženjera agronomije Piera Glavičić na temu "Put od grožđa do vina". Na plominskoj Lombordi posjetitelje je zabavljao riječki glazbenik Damir Badurina. Nije manjkala ni ponuda mladog vina i fritula. Organizatori su bili Općina Kršan, Turistička zajednica Općine Kršani Sportsko ribolovno društvo Plomin koje je organiziralo natjecanje u udičarenju, a održan je i turnir u mori, briškuli i trešeti.

Direktorica TZ-a Kršan Arijana Brnetić bila je zadovoljna ovogodišnjoj Belom nedejom u Plominu.

- Osnova obilježavanja Bele nedeje je u ponudi tek otočenog mladog vina, fritula i domaćih delicija te oživljavanje tradicije i starih zanata s područja Plominštine. Bilo je dosta posjetitelja koji su dolazili cijeli dan, a među njima i turista pa su svi mogli kušati naše mlado vino, fritule i nešto naučiti. Ove godine išli smo s novim konceptom obilježavanja Bele nedeje. Odaziv je bio vrlo dobar a radionice su bile dobro posjećene. Djeca i odrasli pokazali su zanimanje za sudjelovanje u oživljavanju tradicije što je i cilj ove manifestacije kao i oživljavanje starog Plomina, rekla je Brnetić. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater