daske koje život znače

Studentica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Iva Katarinčić iz Buzeta zaplesala u rodnom gradu PLESNA DEMOKRACIJA ZA LJUBITELJE MODERNOG PLESA

Plesna demokracija je predstava koja će u svojem liberalno-tehnokratskom pristupu biti drugačija iz izvedbe u izvedbu te u potpunosti ovisiti o kolektivnom izboru gledatelja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Saša NIKOLIĆ)

(Saša NIKOLIĆ)


Od malih nogu zaljubljena u ples, Buzećanka Iva Katarinčić, studentica Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nastupila je pred sumještanima u predstavi suvremenog plesa "Plesna demokracija", pravom doživljaju za ljubitelje modernog plesa, kojom je Umjetnička organizacija Fronesis iz Zagreba gostovala u Buzetu, u velikoj dvorani Narodnog doma.

Daske koje život znače

- Bilo je super, publika nas je jako toplo primila, prenijela je Iva svoje dojmove s buzetske premijere ove neobične predstave suvremenog plesa, prave plesne demokracije.

Ivi Katarinčić ovo doduše nije prvi nastup na pozornici stoljetnog Narodnog doma, jer na "daskama koje život znače" zaplesala je još u vrtićkim danima, potom i kao osnovka u plesnim skupinama buzetske Udruge "Mali veliki mikrofon" voditelja Alana Poropata, prave odskočne daske za brojne glazbene i plesne talente. U šestom razredu buzetske osnovne škole, dobila je priliku upisati se kao polaznica prve generacije osnovne škole suvremenog plesa u Poreču.

- Tamo sam se upoznala sa suvremenim plesom, vidjela sam se u tome, i put me je dalje odveo u Zagreb u srednju školu, u Školu suvremenog plesa Ane Maletić i na Akademiju dramske umjetnosti, odsjek suvremenog plesa, izvedbeni smjer, gdje upravo završavam drugu godinu studija, rekla nam je Iva.

Uz Ivu Katarinčić, izvođači u predstavi suvremenog plesa "Plesna demokracija" u produkciji umjetničke organizacije Fronesis iz Zagreba su Fran Žuglić i Sara Piljek. Koreografiju potpisuje Jasna Čižmek Tarbuk, dramaturgiju Patrik Gregurec, kompoziciju Katarina Kralj, Gordan Kreković, razvoj softvera Antonio Pošćić, scenografiju/ maske Iva Patarčec, a oblikovanje svjetla Marino Frankola. Buzetsko gostovanje održano je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet.

Odnos gledatelja i izvođača

Plesna demokracija, predstava je liberalne današnjice u kojoj gledatelji demokratskim putem utječu na tijek radnje. Svaki gledatelj može dati svoj glas za jedan od ponuđenih izbora podizanjem crvene ili plave strane papira, odnosno glasačkog listića i taj se izbor odigrava na sceni. U duhu vremena i s ciljem uspostavljanja potpune demokratičnosti, bez iznimke, glasovi gledatelja se detektiraju automatski; oni su snimljeni kamerom i određeni algoritmom za računalni vid koji ih u djeliću sekunde vizualno analizira i prepoznaje. Predstava je pod video nadzorom, a gledatelji mogu, ako žele, ostati anonimni u svojem glasanju navlačenjem maske na lice. Računalni algoritam će odrediti postotak glasova te proglasiti koji je izbor odabran demokratskim putem.

Iako u Plesnoj demokraciji, napominje koreografkinja predstave Jasna Čizmek Tarbuk, gledatelj ima puno veću moć u odnosu na klasične (plesne) predstave u kontekstu onoga što se događa na sceni, odnosno gledatelji, kao kolektiv, postavljeni su u poziciju autoriteta koji upravlja samom predstavom, ipak se može dogoditi da gledatelj pogleda inačicu ove predstave u kojoj neće biti ispoštovan niti jedan njegov izbor jer je većina odlučila nešto drugo, što bi neke možda moglo podsjetiti na vremensko-prostorni okvir koji se naziva svakodnevnim životom.

- Također treba koristiti oprez i naoštriti pozornost pri okolnostima biranja događaja i načina na koji će se on odigrati na sceni, jer je vrlo lako moguće upasti u kolotečinu pasivnosti izazvanu automatizmom demokracije, što može dovesti do toga da se čini kao da su izbori namješteni ili da netko drugi bira umjesto vas. U ovoj predstavi istražujemo demokraciju shvaćenu u kontekstu okosnice suvremenog društva, istražujemo odnos između demokratskog izbora i najboljeg izbora, odnos između kolektivnog i osobnog izbora, istražujemo odnose gledatelja i izvođača. Plesna demokracija je predstava koja će u svojem liberalno-tehnokratskom pristupu biti drugačija iz izvedbe u izvedbu te u potpunosti ovisiti o kolektivnom izboru gledatelja, poručuje Jasna Čizmek Tarbuk.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater