REAKCIJA NA RAD GRADA

ROVINJSKI SDP: Nismo protiv projekata, već za informiranje građana o njima

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Goran Subotić, Petar Radetić i Klaudio Poropat (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Goran Subotić, Petar Radetić i Klaudio Poropat (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Proračun od 230 milijuna rezultat je donacija i prijenosa sredstva iz prošlih godina, smatraju u gradskom SDP-u * Osnovni problem u kvalitetnom funkcioniranju oporbenih vijećnika je dovođenje pred gotov čin * U Gradskom vijeću nismo zato da bi bili "dizači" ruku

Vijećnici SDP-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare bavili su se posljednjom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se kao centralna tema našao nacrt proračuna za 2020. godinu i projekcija za sljedeće dvije. U samom uvodu Petar Radetić prigovorio je na visinu proračuna od gotovo 230 milijuna kuna za koji smatra da je dobrim dijelom rezultat pribrajanja neizvornih prihoda.

- Zbrojimo li stavke koje ulaze u proračun, a to su prihodi donacija od oko 32 milijuna kuna, prijenos dijela raspoloživih sredstva iz prethodnih godina (sljedećih 32 milijuna), te pomoći proračunskim korisnicima od sljedećih 23 milijuna kuna, dolazimo do brojke od 140 milijuna kuna prihoda, rekao je Radetić dodajući i da se planirani razvojni programi ne realiziraju u planskom razdoblju već se prenose u sljedeće razdoblje kao planovi s pripadajućim sredstvima.

Dvostruko povećanje cijene bazena

Govoreći o samim primjedbama na račun prijedloga proračuna odnosno plana i program rada Radetić je izdvojio izostavljanje osnivanja mjesnih odbora, sporost u pripremanju dokumentacije za početak uređenja Trga maršala Tita, povećanje s 31 na 57 milijuna investiciju izgradnje bazenskog kompleksa, skromnu prezentaciju skupog projekta "geoIstra" od 6,3 milijuna kuna, potrebu za boljom organiziranošću spasilačkih službi na svim gradskim plažama.

- Što se tiče programa komunalnog gospodarstva i izgradnje, gdje je planirano najviše, preko 95 milijuna kuna, naše su primjedbe usmjerene na nedefiniranost pojedinih programa, odnosno činjenicu da se programi iz 2019., odnosno i 2018. godine prenose. Odnosi se to na investicijsko održavanje prometnica i odvodnje, dogradnju Doma za odrasle "Domenico Pergolis", izgradnju sjevernog lukobrana Katarina, izgradnju i rekonstrukciju kopnenog dijela luke San Pelagio, izdvojio je Petar Radetić, koji je govoreći o pozitivnim stvarima, odnosno amandmanu SDP-a koji je prihvaćen, naveo povećanje od 63 posto jednokratne pomoći za novorođenčad, koji će s 190 tisuća sada iznositi 310 tisuća kuna.

Oporba nije ona koja će šutjeti

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a, ujedno i vijećnik Klaudio Poropat, poručio je stranci na vlasti da oporba nije u Vijeću ona koja će šutjeti.

- Uloga vijećnika, poglavito oporbe, je da propituje odluke, a ne da, kako to kaže HDZ-ov vijećnik Sergio Rabar, bude "fitnesovac", koji će bez pogovorno podizati ruku za svaki prijedlog vladajućih. Smatram da nas se takvim načinom rada koji nas isključuje, poglavito od informacija, ne samo diskreditira kao vijećnike, već i otvoreno omalovažava, rekao je Poropat. Naglasio je da oporba nije a priori protiv određenih projekta, kako se to, naime, želi imputirati kada je riječ o gradnji bazena, već je protiv načina rada Gradskog vijeća, odnosno manjka informacija i dovođenja svih ostalih oporbenih vijećnika pred gotov čin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom