Građani zbunjeni

PROBLEM ODLAGANJA SMEĆA IZ KUĆANSTVA NIJE ZAOBIŠAO NI GRAD VODNJAN: Individualne kante su podijeljene, no nemaju ih svi gdje držati

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Stanarima višestambenih zgrada ponuđena je mogućnost odabira spremnika kojeg žele koristiti, dakle, mogli su birati između pojedinačnih ili zajedničkih, a u skladu s tim odabirom organiziran je i način prikupljanja otpada. Na području turističkog naselja Barbariga dodijeljeno je 50 čipiranih spremnika zapremine 770 litara, kaže Klaudio Vitasović

Otkako se prije tri godine krenulo s drugačijim režimom prikupljanja komunalnog otpada u kućanstvima od dotadašnjeg, umjesto da se problem stvaranja i zbrinjavanja smeća riješi, on postaje sve veći i veći. Primjerice, iako bi svako kućanstvo trebalo imati svoju kantu za otpatke, taj se plan još uvijek nije ostvario, a istovremeno su sa svih javnih površina maknuti dotadašnji kontejneri za smeće. Polako su uklonjeni i takozvani zeleni otoci koji su služili za odvojeno prikupljanje otpada pa se mnogi građani s pravom pitaju gdje da uopće odlažu svoj otpad iz kućanstva.

Vrećice umjesto zelenih otoka

Već je poznato da je najveći problem s individualizacijom prikupljanja otpada iz kućanstava nastao u višestambenim zgradama koje najčešće nemaju adekvatan prostor za smještaj takvih kanti, a toga nisu lišeni niti stanovnici Grada Vodnjana.

Na tom području djelatnosti prikupljanja, odlaganja i zbrinjavanja komunalnog otpada obavlja gradsko komunalno društvo Contrada d.o.o. Novi način obračuna i naplate javne usluge prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada usklađen je sa svim odredbama zakona i stupio je na snagu 1. srpnja 2018. godine. Kako kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović, na području Grada Vodnjana dodijeljeno je 3.125 spremnika raznih veličina za individualno prikupljanje miješanog komunalnog otpada, otprilike koliko je i stanovnika u samom Vodnjanu.

- Uvođenje sustava prikupljanja reciklabilnog otpada po principu "od vrata do vrata" pomoću obojenih vrećica započelo je u lipnju 2019. Iz navedenog razloga uklonjeni su zeleni otoci. Svakom je korisniku dostavljen godišnji kalendar odvoza miješanog i reciklabilnog otpada, a raspored odvoza objavljen je i na mrežnim stranicama društva Contrada d.o.o. Stanarima višestambenih zgrada ponuđena je mogućnost odabira spremnika kojeg žele koristiti, dakle, mogli su birati između pojedinačnih ili zajedničkih, a u skladu s tim odabirom organiziran je i način prikupljanja otpada. Na području turističkog naselja Barbariga dodijeljeno je 50 čipiranih spremnika zapremine 770 litara, kaže Vitasović.

Smeće stoji po balkonima

Čini se da je tako, u biti, "prepisan recept" pulske Herculanee koja je građanima više puta poručila da nađu mjesto gdje će držati individualne kante ili vrećice za odvojeno prikupljanje otpada, jer drugog rješenja nema. U praksi je to za mnoge značilo da barem na balkonu drže smeće po tjedan dana, koliko god ono smrdjelo. Međutim, ima i onih stanara koji nažalost nemaju niti taj spasonosni balkon pa niti dovoljno velik hodnik na ulazu u zgradu da bi barem tamo držali kante, no takvima nitko još nije ponudio nikakvo rješenje.

Za krupni otpad koji nikako ne bi smjelo odlagati u prirodu ili na javne površine, 15. svibnja 2019. započelo je s radom i reciklažno dvorište u Vodnjanu, koje predstavlja tek privremeno odlagalište koje građani koriste bez naplate za odlaganje reciklabilnog otpada. Tamo je, kaže Vitasović, u 2019. prikupljeno 115,5 tona otpada, a ukupno je evidentirano 1.930 zaprimanja otpada. Istovremeno je prikupljena količina miješanog komunalnog otpada u 2019. bila za 203,5 tona ili 8 posto manja u odnosu na prethodnu godinu.

- Iz toga zaključujemo da je sadašnji sustav prikupljanja otpada efikasniji od prethodnog. Sustav je potrebno kontinuirano pratiti i prilagođavati potrebama korisnika, ali su početni rezultati ohrabrujući, smatra gradonačelnik Vitasović.

Za razliku od nekih drugih općina i gradova, vodnjansko reciklažno dvorište nije prenatrpano, a Contrada, kako doznajemo, ima sklopljen ugovor s nekoliko različitih tvrtki kod kojih po potrebi odvozi smeće prikupljeno u reciklažnom dvorištu. Pritom je teško ne prisjetiti se koliko je pritužbi građana stizalo lani, upravo u ovo vrijeme, pa sve do jeseni, zbog velikih količina raznovrsnog krupnog otpada koji se odlagao na javne površine u Peroju, Barbarigi i drugim mjestima Vodnjanštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater