BUZET: PRVI OVOGODIŠNJI LOV NA DIVLJE SVINJE OKUPIO 110 LOVACA

Hajkama protiv divljači koja radi štete u poljoprivredi i u prometu


Lovci i lovkinje iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre udružili su se u zajedničkoj hajki na divlje svinje, na divljač koja pričinjava sve više šteta na poljoprivrednim kulturama, ali i u prometu. Već tradicionalni siječanjski lov, ujedno prvi ovogodišnji u organizaciji Lovačkog društva "Mirna" Buzet, okupio je 110 članova buzetskog LD-a, članova izvršnog i nadzornog odbora županijskog Lovačkog saveza, gostujućih lovaca iz susjednih lovačkih društava, ali i iz Čabra, Paga, Kopra, Gračišča kao i iz slovenskog LD "Mirna" iz istoimenog mjesta. Lovci su odstrijelili šest divljih svinja, a smanjivanje brojčanog stanja ove divljači djelom će doprinijeti da bude manje nesreća na prometnicama, izraženim posebno na buzetskom području.

Uspješan lov na jutarnjem okupljanju u Buzetu prije odlaska u lovište zaželio im je gradonačelnik Siniša Žulić te predsjednik LD "Mirna" Buzet Branko Golojka koji je izrazio nadu da će se ova siječanjska tradicija nastaviti te da će buzetski LD što prije izići iz blokade u koju je dospio prije gotovo tri mjeseca zbog plaćanja šteta nastalih naletom vozila na divljač.

Osiguravajuća društva su u posljednje vrijeme pokrenula regresne zahtjeve za naplatu šteta od lovačkih društava, a koje temeljem sudskih presuda idu na njihovu štetu, iako je zakonom definirano da cesta nije lovište, kao i da je divljač u vlasništvu države, dok lovačka društva njome samo gospodare. Ta negativna sudska praksa dovela je do toga da lovačkim društvima prijete odštete u milijunima kuna, a da ta ista osiguravajuća društva ne žele osigurati lovačka društva osim pod uvjetima koji nisu prihvatljivi.

Graciano Prekalj obećao je buzetskim lovcima da će kao predsjednik županijskog Lovačkog saveza učiniti sve na rješavanju problematike koja je zadesila buzetsku "Mirnu". Poznato je da je puno naleta na divljač na cestama buzetskog područja te da su zbog loše provedbe zakonskih propisa i krivog tumačenja od strane hrvatskog sudstva, lovačke udruge dovedene u vrlo nezavidan položaj, rekao je Prekalj te najavio da je u Istarskoj županiji pokrenut čitav niz aktivnosti zahvaljujući i županu Valteru Flegu koji je prvi javno progovorio i zatražio od hrvatske Vlade da se pokrene rješavanje ove problematike na razini cijele Hrvatske.

- Trenutno su u Istri dva lovačka društva u kritičnoj situaciji, vezano za blokadu zbog šteta koje su se desile na prometnicama, buzetska "Mirna" i Novigrad. Pred dogovorom su sa vlasnikom vozila gdje su uspjeli dogovoriti isplatu pola štete, uključujući i kamate i sudske troškove, i deblokiranje računa. Skupština LD "Mirna" donijela je odluku da idu dalje s aktivnostima neovisno o štetama koje dolaze na naplatu, gradonačelnik je obećao pomoć, a na sličan način ćemo postupati i u drugim slučajevima. To je kratkoročno rješenje, a trajno rješenje koje smo zatražili od hrvatske Vlade i nadležnih ministarstava je da se utvrdi zakonsko obvezno osiguranje vozila od naleta na divljač bez mogućnosti da osiguravajuća društva traže regresnim zahtjevima od lovačkih društava naplatu štete, istaknuo je u Buzetu Prekalj.

Kao "međukorak" do konačnog rješenja, Prekalj je najavio da će županijski Lovački savez ovih dana tražiti ponudu jedne osiguravajuće kuće za osiguranje područja cijele Istarske županije kojim bi bila pokrivena sva lovačka društva u Istri.

Siječanjski lov iz godine u godinu okuplja i sve više lovkinja. Uz gostujućih desetak lovkinja iz Slovenije, članica Društva slovenskih lovk, u njemu su sudjelovale i istarske snage među njima i Ines Jerman iz LD "Mirna" Buzet s dvogodišnjim lovačkim stažem. Prenesimo i da je najtežeg vepra od oko 120 kilograma odstrijelio najmlađi lovac 18-godišnji Josip Milanović iz Loborike kojemu je ovo nakon položenog lovačkog ispita druga hajka i drugi lovački trofej.

- Odmalena sam s lovcima, nono je bio lovočuvar i tata je lovac, a sada i ja nastavljam obiteljsku lovačku tradiciju, povjerio nam je Josip. Po završetku lova, lovci su se okupili na druženju u Kozarima kod Buzeta. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of