ISTRANI KRENULI NA SKIJALIŠTA

MANJE OD OČEKIVANOG Skijaški vikend bez gužvi na graničnim prijelazima

(M. SARDELIN)

(M. SARDELIN)


U subotu do 11 sati preko Kaštela je iz Hrvatske izašlo 1.210 vozila, a najbrojniji su bili oni koji su odlazili u šoping do Kopra, Trsta i okolnih mjesta. U vrijeme dok smo bili na granici, poslije 11 sati, nisu se stvarale dulje kolone

Iako se očekivalo da će na skijanje u subotu ujutro krenuti velik broj Istrana kolona na granici bila je manja nego prijašnjih godina. Naime, do 11 sati ujutro na granični prijelaz Kaštel prošlo je jako malo onih putnika koji su krenuli na skijališta. Prema policijskoj statistici tijekom subote do 11 sati preko granice je u Hrvatsku ušlo 419 vozila, a izašlo 1.210 vozila. U vrijeme dok smo bili na granici, poslije 11 sati, nisu se stvarale dulje kolone, a najbrojniji su bili oni koji su odlazili u šoping do Kopra ili Trsta.

Od dvije obitelji s kojima smo razgovarali doznali smo da putuju u Sloveniju i Italiju. Idu na već poznata mjesta koja posjećuju godinama s društvom.

- Na skijalište u Sloveniju idemo već dosta godina, imamo ekipu tako da vrijeme provodimo zajedno. Uglavnom dobro nam je i jeftinije nego u Italiji, kazao nam je vozač.

Druga obitelj se uputila na skijalište u Italiju gdje će provesti tjedan dana.

- Idemo s djecom u Altu Badiju na Dolomitima gdje smo već više puta bili. Lijepo nam je tamo, a potrošit ćemo koliko bude potrebno, kazao nam je drugi vozač.

Ono što pogoduje našim skijašima činjenica je da hrvatski tjedan pada u vrijeme nakon blagdana Sveta Tri kralja kad su u Italiji i Austriji niže cijene. Koliko god bilo riječi o "stagione bassa", nema tog razvijenijeg skijališta na kojem je cijena šestodnevne ski karte za odraslu osobu niža od 200 eura, odnosno 1.500 kuna. Doda li se još i oko 150 kuna po osobi za dnevni najam apartmana, jasno je da je najmanji sedmodnevni skijaški izdatak 2,5 pa i 3 tisuće kuna po osobi. Dakako, ako je riječ o obiteljima s malom djecom, ski karte su povoljnije, no u tom se slučaju izdvaja se za ski škole tako da je rezultat u konačnici jednak. Dakako, ovaj je iznos moguć posjedujete li vlastitu opremu što je u slučaju manje djece također - iznimka. Za njih se u pravilu iznajmljuje skije i pripadajuću opremu što iznosi oko 400 kuna na tjedan. (M. SARDELIN, B. BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini