OBJE SU PALE

Past će i druga zgrada na atraktivnoj lokaciji blizu centra Rovinja. SRUŠIT ĆE JE VLASNIK, A IMA JOŠ SLIČNIH KUĆA

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Nakon ruševine u Istarskoj ulici, nasuprot Policijske postaje Rovinj, jučer je započelo uklanjanje i prizemnice na raskrižju ulica Stjepana Radića i Franje Iskre, stacionirane kod firme "Aldo Rismondo". Tako bi brojni Rovinjci s ponosom mogli konstatirati: "Oba, oba su pala!", pogotovo susjedi derutnih građevina koje su posljednjih godina narušavale okoliš, a posljedično i (s)manjivale vrijednost, ugled i ljepotu dijelova grada.

- Prije dva mjeseca Grad Rovinj je naložio vlasniku derutne zgrade da je ukloni. Riječ je, naime, o objektu koji je spadao u kategoriju "ruševine", pa je i rok za njeno uklanjanje bio tri mjeseca. Kao što vidite, vlasnik objekta o vlastitom je trošku pristupio poslu i sada je sve na teškoj mehanizaciji i bagerima, rekao nam je ukratko Elvis Prenc, voditelj komunalnih redara Grada Rovinja.

Podsjećamo da je ovo već drugi slučaj da su vlasnici derutnih objekta uzeli stvar u svoje ruke i odlučili da im je jeftinije posao obaviti sami, nego da zgrade ruši treća osoba, ali o njihovom trošku.

No tu nije kraj jer ruševina u Rovinju ima još.

- Točnije, ima zgrada i objekata koji svojim izgledom nisu na ponos ni vlasniku, ni Gradu. Međutim, da bi pojedini objekt bio u postupku Grada, prije svega mora imati valjanu oznaku, odnosno kategoriju ruševine. Nadalje, kad spominjete stari grad, također morate uzeti u obzir i to da se takvi objekti, a govorimo o starogradskoj jezgri, ne smiju rušiti, već isključivo renovirati i to pod paskom konzervatora, kaže Prenc.

Zanimalo nas je znači li to da Grad Rovinj u takvim primjerima nema nikakve ovlasti i nema potrebnih mehanizama kojima bi vlasnike natjerao na akciju. Prenc odgovara da u takvim slučajevima glavnu riječ imaju konzervatori.

- Ukoliko je riječ o sredini koja je zaštićena, uređivanje objekata je limitirano i nema rušenja, samo renoviranje i to pod ingerencijom konzervatora. Ono što Grad može učiniti i što čini je da pomaže konzervatorima na način da ih informira o pojedinim slučajevima i tako bar pridonosi eventualnom rješavanju problema. Ono što također možemo činiti jest represivno djelovati. Naime, za objekte koji narušavaju estetiku prostora, vlasnicima se mogu slati kazne, i to 2.000 kuna za fizičku osobu, 5.000 kuna za obrtnike i 12.000 za pravnu osobu, objašnjava Elvis Prenc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum