Rovinj: Restaurirana fontana dječaka s ribicom

(Snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Uređenje jednog od simbola Rovinja - fontane dječaka s ribicom na najvećem gradskom trgu - Trgu maršala Tita obavljeno je zbog njene starosti i dotrajalosti.

Restaurirana fontana originalna je replika iz 1959. godine, no s jednom promjenom. 

- Fontana je, dakle, ona ista kakvu su Rovinjci imali prilike vidjeti 21. lipnja 1954. godine, kada je i postavljena, rekao je dogradonačelnik Marino Budicin, koji je otkrio i jedan novi podatak iz gradnje fontane, koji je do restauracije bio nepoznat.

- Čišćenjem metalnog dijela fontane, a za koju se zna da ju je osmislio i izgradio Marijan Kocković, kipar iz Zagreba, na površini su se pojavili i inicijali D. M. i broj 58, te vjerujemo da oni pripadaju Dinku Matkoviću, koji je sigurno i sam radio na projektu, rekao je Budicin.

Stara/nova fontana koja je u prošlosti podignuta u znak čestitke, odnosno obilježavanja kraja izgradnje vodovoda Rovinj - Višnjan, doživjela je pravi face lifting, ali i uklanjanje kamenog obruča, koji je godinama služio kao mjesto za sjedenje uz vodu. 

- Uklanjanjem kamenog obruča fontana je dobila izvorno zdanje. Kameni i metalni dijelovi su restaurirani, a fontani je dodana i pitka voda koja će se moći dobiti pritiskom na dugme. Iz ribice koju dječak drži u ruci teći će voda, a fontana će biti ukrašena i rasvjetom, koja će ovisno o prilici mijenjati boju i osiguravati različite "vodene kombinacije", rekao je voditelj gradilišta Robert Vretenar. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter