POREČKI SDP O CIJENI ODVOZA SMEĆA

Očekujemo značajno povećanje cijena komunalnih usluga


Očekuje li Porečane i građane Istre značajno povećanje komunalnih usluga i zašto je tomu tako bila je jedina tema na tiskovnoj konferenciji porečkoga ogranka SDP-a, na kojoj su novinarima svoje viđenje problema dali predsjednik ogranka Rodoljub Kosić, predstavnik savjeta za gospodarstvo iste stranke Stevo Žufić, te gradski vijećnik Goran Gašparac, istaknuvši čitav niz problema uoči puštanja u pogon sustava prikupljanja i zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji, točnije Kaštijuna.

Prema Kosićevim riječima, ovaj vrlo važan projekt traži maksimalnu transparentnost u planiranju i implementaciji, međutim, do današnjega dana još uvijek se ne zna kolika će biti cijena odvoza smeća. Vladajući moraju građanima objasniti kako je došlo do toga da tvornica cementa Koromačno s kojim je potpisano pismo namjere za spaljivanje otpada odustane od preuzimanja nakon 11 godina priprema.

Žufić optužio Višnjića za rasipništvo

- Sada će se otpad odvoziti tko zna kuda, u Austriju, Sloveniju ili neku drugu susjednu zemlju, a cijena morati drastično porasti, prema nekoj procijeni i do tri puta više. Nakon takvoga neodgovornoga ponašanja od strane privatne tvrtke za proizvodnju cementa i vladajućih koji nisu potpisali nikakav ugovor s njima, za nas je to krajnje neprihvatljivo, pogotovo što izvodljivost Kaštijuna pada već na prvome ispitu prije neposrednog puštanja u pogon 1. lipnja ove godine. Sve ovo spominjem kako bi ukazao, da naši sugrađani iz cijele Istre zaslužuju informaciju od izvršne vlasti i da vidimo ima li mjesta bar za javnu prozivku nekih pojedinaca i institucija, jer sada smo došli do toga da povratka više nema, rekao je Kosić.

Žufić je optužio vladajući IDS da će zbog te netransparentnosti do poskupljenja sigurno doći. Prema posljednjim podacima u kategoriju siromašnih spada 11,5 posto Porečana, što je 1.600 ljudi. Kada se tome pridodaju novi nameti bit će ih još i više. Poskupljenje ne bi trebalo biti niti za jednu kunu, ali što nas čeka tek je za vidjeti, kazao je Žufić. Uz to optužio je direktora Kaštijuna Darka Višnjića da je za 300 tisuća kuna na račun firme kupio novi automobil, iako je i onaj stari kojega je imao dvije godine stara, zasigurno služio svrsi. To rasipništvo i još štošta opet će se prebacivati na leđa građana, zaključio je Žufić.

Ne zna se cijena odvoza i zbrinjavanja smeća

Gašparac je nakon njihova govora iznio malo više tehničkih detalja, pa je uz spomenuti odvoz otpada za spaljivanje u druge države, rekao da iza toga ostaje i problem zbrinjavanja pepela koji prema nekim podacima nije baš zdravstveno ispravan. Svi ti, ali i drugi detalji nikada nisu u niti jednoj raspravi izneseni, a jesu li svi ti faktori razlog za poskupljenje teško je sada reći. Zbog svega trebalo bi sazvati jednu tematsku sjednicu, objasniti građanima što očekivati, te koliko će koštati odvoz otpada, rekao je Gašparac.

Kosić je tiskovnu konferenciju zatvorio riječima da zbog manjkavosti podataka netko treba odgovarati. No, ostaje upitno tko, pogotovo kad se oko Kaštijuna vodila polemika punih 15 godina, a tek danas kada je sabiralište realizirano vidljivi su oni detalji o kojima niti jedna garnitura vlasti nije previše marila, a to je cijena odvoza i zbrinjavanja smeća, zaključio je Kosić. (I. GRGAT)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini