POREČ

Ministarstvo turizma odobrilo bespovratna sredstva: POLA MILIJUNA KUNA ZA UREĐENJE PLAŽE U ŠPADIĆIMA

Plaža Špadići - Materada

Plaža Špadići - Materada


Tim će se sredstvima urediti obalni dio koja se proteže u naselju Špadići - Materada u dužini od čak 400 metara, odnosno 2.834 četvornih metara, nakon čega će ova plaža u Špadićima postati i najveća gradska plaža koja će se iduće godine urediti i obnoviti

Gradska plaža Špadići - Materada, ispod hotela Laguna Park, plaža je za čije je uređenje Ministarstvo turizma odobrilo gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava. Naime, Grad Poreč prijavio se na natječaj Ministarstva turizma za sredstva iz Fonda za razvoj turizma, te je Odlukom o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava, na temelju Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, koju je ovog tjedna donio ministar turizma Gari Capelli, projekt odobren.

Početak radova u siječnju

Tako su za uređenje dijela plaže Špadići - Materada odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 480 tisuća kuna. Tim će se sredstvima urediti obalni dio koja se proteže u naselju Špadići - Materada u dužini od čak 400 metara, odnosno 2.834 četvornih metara, nakon čega će ova plaža u Špadićima postati i najveća gradska plaža koja će se iduće godine urediti i obnoviti.

U sklopu radova, čiji je početak predviđen za siječanj 2019., nakon provedenog postupka javne nabave za izbor najpovoljnijeg ponuditelja, sanirat će se postojeće sunčalište od betona i "škrilja". Postavit će se novi završni pokrov, izgradit će se dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se "zeleni džepovi" s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, a plaža će se dohraniti kamenim oblutcima. Dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva "pametna" tuša te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt preuredite će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

Pristup za osobe s invaliditetom

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena za osobe s invaliditetom, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

- Zahvaljujemo Ministarstvu turizma na dodjeli sredstava. Protekle četiri godine uredili smo desetak gradskih plaža i u to uložili više od 10 milijuna kuna. Sve su te plaže, poput Gradskog kupališta ili plaže na Sv. Martinu, jako dobro prihvaćene i posjećene kako od domaćih ljudi, tako i od gostiju, pa vjerujem da će uređenje ove plaže u Špadićima povećati njenu posjećenost i popularnost. Radi se o najvećoj gradskoj plaži koju smo do sad uređivali, a ovim projektom nastavljamo i razdoblje intenzivnog ulaganja u ovaj dio grada: lani smo uredili plažu ispod kampa Materada, obnavlja se vodovodna mreža, kao i hotelski i smještajni kapaciteti, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u povodu odluke Ministarstva i dodao kako će se Grad Poreč i dalje s gotovim projektima javljati na otvorene natječaje za dodjelu sredstava. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater