KRŠAN

Manjak od šest milijuna kuna zbog Plomina


S osam glasova za i tri suzdržana Općinsko vijeće Kršana usvojilo je izvršenje proračuna za prošlu godinu u kojem je zbog zastoja plominskih termoelektrana rupa od šest milijuna kuna. Ukupni prihodi bili su nešto manji od 28 milijuna kuna što je 85,12 posto od godišnjeg plana. Rashodi su iznosili oko 33 milijuna kuna što je 106 posto od godišnjeg plana. Minus od šest milijuna s pridodanim manjkom iz prethodnog razdoblja, sada iznosi devet milijuna kuna.

Gradnja počela, pa odjednom zastala

Obrazlažući izvršenje proračuna općinski načelnik Valdi Runko rekao je da su uzrok manjka brojne velike investicije koje su započete a neke su i završene u prošloj godini.

- Sveukupno, 31.prosinca prošle godine, obaveze su porasle na devet milijuna kuna. Uzrok tome jesu investicije koje smo započeli, a koje smo temeljili na redovnoj proizvodnji objekta za proizvodnju TE Plomin 1 i TE Plomin 2. Krajem svibnja 2017. desila se havarija na TE 1, koja više nije startala, a TE Plomin 2 je išla u redovni remont, rekonstrukciju i modernizaciju, pa ni ona nije startala u očekivanom roku, već je kasnila više od dva mjeseca. To je razlika, koje nema, jedino ostvarenje od 8,5 milijuna kuna. Razlika u odnosu na 2016. kad je bilo naplaćeno 15, 5 milijuna, je sedam milijuna kuna, i evidentno se odrazila na stanje proračuna, rekao je Runko.

Konstatirano je da su se tijekom 2017. redovno servisirale sve obveze prema proračunskim korisnicima po aktivnostima pojedinih kategorija i programa od socijale, kao i programa školskog i ostalog obrazovanja te predškolskog odgoja i produženog boravka. Za to je izdvojeno milijun i pol kuna. Konstatirano je da je Općina Kršan redovno i uredno isplaćivala preuzete obveze za sufinanciranje programa, projekata, aktivnosti i manifestacija raznih socijalnih, humanitarnih, civilnih, kulturnih, sportskih i drugih udruga od interesa za općinu Kršan. Za tekuće donacije izdvojeno je 2,5 milijuna kuna. (B. BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of