IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG

USKORO 17. NOĆ MUZEJA. Saznajemo što će sve sve nuditi u Istri 

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Noć muzeja

Noć muzeja


Sedamnaesta Noć muzeja, održat će se 28. siječnja u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. Ovogodišnja će se manifestacija dogoditi u okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika "adaptirale" na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni, organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja.

Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj.

noc

Sadržajno bogata bit će umaška Noć muzeja

- Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovo je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije. Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja, nastojat ćemo i u 17. Noći muzeja omogućiti našoj vjernoj publici diljem Hrvatske, vele iz Hrvatskog muzejskog društva. Bogat program pripremili su i muzeji diljem Istre, a događat će se i uživo ali i putem digitalnih kanala.

Muzej grada Umaga priprema projekt "S okusom soli". Projekt "S okusom soli" uvod je u cjelogodišnja događanja koja će biti povezana s temom života Umaga s morem i od mora. U Noći muzeja prezentirat će istoimenu izložbu koja tematizira umaške ribare i ribarstvo s početka 20. stoljeća. Ujedno će se predstaviti i učenički radovi nastali u sklopu edukativnih aktivnosti unutar muzejskog projekta o Gruama i Zavičajne nastave, Gospodarske škole Buje. Posjetitelji će se prvi puta moći upoznati s novim računalnim igricama i 3D modelima predmeta pomorske i ribarske baštine. Otvorenje izložbe na programu je u 18 sati, a u 18.30 i u 19.30 sati je prezentacija video-igra i 3D modela – Grue, Gospodarska škola Buje. Od 18 do 22 sata na rasporedu je prodaja suvenira i literature.

balk

Koncert s balkona Muzeja grada Rovinja

Pučko otvoreno učilište Buje (podružnica Gradski muzej Buje) pripremio je program koji dijelom prezentira digitalne sadržaje. Od 18 do 19 sati na rasporedu je besplatna radionica "Ćikare i ćakule", izrada keramičkih šalica uz vodstvo akademske kiparice Lovorke Lukani. Broj polaznika je ograničen na pet osoba uz obavezne COVID potvrde i maske za lice, a informacije i rezervacije moguće su na info@uciliste-buje.eu ili tel. 091/7603-109. Od 19 sati je online premijera dokumentarnog filma "Pišćaci, kantaduri i balarini" (YouTube i FB stranica POU-a). Potom, u 20 sati slijedi online prezentacija vizualnog identiteta suvenira Grada Buja.

Arheološki muzej Istre donosi vodstva kroz taj muzej na Facebooku, Instagramu i Youtubeu. U 18 sati na programu je predavanje dr. Alke Starac "Poruke slavoluka Sergijevaca", a u 18.15 i u 19 sati online vodstvo izložbom o Medicinskoj školi u Puli koja je postavljena u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Putem raznih online kanala održavat će se predavanja i prezentacije aktualnih postava, tako će primjerice u 20 sati Tomislav Franić imati predavanje Amfiteatar u Puli, u 21 sat održat će predavanje "Prozor u prošlost - tehnike ukrašavanja rimskog keramičkog posuđa", a u 22 sata Dunja Martić Štefan govorit će o izložbi "Bez zanata nema alata". U 20.15 Erika Trbojević govorit će o "Rimskom carskom brončanom novcu Arheološkog muzeja Istre", u 21.15 Maja Čuka o Monkodonji, a ona će i u 21.30 govoriti o lokalitetu Mušego.

Dakako, uživo se mogu razgledati Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca i izložba "Znanjem do zdravlja: 65 godina Medicinske škole Pula", u Galeriji C8 otvorena je izložba "Bez zanata nema alata", može se obići Arenu, a tu je i Izlog Carrarine 4 "Prozor u prošlost - Tehnike ukrašavanja rimskog keramičkog posuđa".

Iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre vele: "Doživite Muzej na posve nov način, iz novog kuta, nove perspektive. Za ovu prigodu predstavljamo vam MSUI virtualnu šetnju popraćenu nagradnim on line kvizom... Predstavljamo i novu publikaciju i zato posjetite i našu on line knjižnicu gdje vas očekuje novi edukativni priručnik pod nazivom 'Crta u suvremenoj umjetnosti'." U prostorima MSUI može se pogledati istoimenu edukativnu izložbu koja kroz šest primjera suvremenih umjetničkih djela iz muzejskih zbirki pokušava približiti pojam crte i crteža posjetiteljima raznih dobnih skupina i različitih predznanja iz područja likovne teorije i prakse.

ar

S prošlogodišnje Noći muzeja u pulskoj Areni

Od 13 sati do ponoći MSUI nudi virtualnu šetnju te predstavljanje edukativnog priručnika "Crta u suvremenoj umjetnosti". Nagradni on line kviz traje od 10 do 19 sati, kao i edukativna izložba "Crta u suvremenoj umjetnosti", te Artstairs - prilog stalnom postavu.

Rock galerija Pula od 18 do 01 sat omogućava obilazak izložbe "LIVE(R)PULA". Izložba je to koncertnih plakata, dokumenata i fotografija pulskih rock bendova od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, kao i pogled na početak izgradnje stalnog postava Rock galerije - Pula rock dossier.

Vođeni razgled Muzeja istarskog maslinarstva bit će omogućen u 18.30, 19.30 te 20.30 sati.

Državni arhiv Pazin od 18 do 19 sati ima na repertoaru predstavljanje izdanja Vjesnik istarskog arhiva svezak 28. Riječ je o znanstvenom časopisu koji objavljuje Državni arhiv u Pazinu. U njemu se objavljuju radovi o najširoj problematici povijesti Istre s gledišta različitih društvenih i humanističkih disciplina temeljenih na istraživanjima izvornog gradiva pohranjenog u Državnom arhivu u Pazinu ili u tuzemnim odnosno inozemnim arhivima. Od 8 do 20 sati moguće je i kupiti izdanja Državnog arhiva u Pazinu.

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina u prostorima Kaštela od 17 do 18.30 sati donose "Igre pod reflektorima: pljočkanje i mlin". Program će se održati u dvorištu Kaštela, a posjetitelji će imati prilike upoznati i zaigrati dvije igre. Jedna je tradicijska igra pljočkanja koju će voditi članovi Istarskog pljočkarskog saveza, a druga igra je mlin. Polja za ovu društvenu igru na ploči nekada su se urezivala u kamene stolove, čiji primjer se može vidjeti u dvorištu Kaštela.

Od 18.30 do 19.15 sati na programu je promocija kataloga i stručno vodstvo izložbom "Dobrodošli!" Muzeja grada Pazina. Slijede razgovor s ravnateljicom Etnografskog muzeja Istre Ivonom Orlić, gostujuće predavanje doc. dr. Roberta Kurelića "Pazinska knežija u 16. stoljeću: migracije, nemiri i sukobi u osvit novog vijeka", te potom razgovori s kustosima Mariom Buletićem i Tamarom Nikolić Đerić.

Muzej grada Rovinja imat će programe uživo i na https://www.facebook.com/muzej.rovinj, a u slučaju kiše samo na Facebooku.

Tijekom Noći muzeja uspostavljena je autobusna linija Rovinj-Rovinjsko Selo-Rovinj, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Od 18 do 22 sata bit će predstavljena nova vatrogasna vozila, potom restaurirane barile za soljenje sardona, Josip Višnjić (Hrvatski restauratorski zavod) govorit će na temu "Tajni život muzejskog podzemlja", a bit će predstavljena i preliminarna istraživanja crkvice bratovština sv. Tome Apostola i sv. Franje. Na rasporedu je i koncert s balkona Muzeja, projekcije "Rovinj 1960-ih", kao i predstavljanje najstarije rovinjske batane Risorta-RV 294 te starih igara, kao i kuhinje none Fiamite. Bit će upriličena i Noć u Akvariju, kao i obilazak muzejske zbirke. Na programu je i izložba "Oko 1955. Rovinjsko Selo na fotografijama F. Nevskog".

Porečki muzej pripremio je program pod nazivom "Baština k vama/Il patrimonio a voi" koji će biti dostupan putem digitalnih kanala, odnosno službene muzejske Facebook stranice www.facebok.com/muzejporec od 19 sati. Kustosi će kroz kratke video-priče predstaviti desetak muzejskih predmeta te otkriti nepoznate činjenice o odabranim izlošcima i muzejskim dragocjenostima.

Narodni muzej Labin od 19 sati donosi izbor iz fundusa Narodnog muzeja Labin, odnosno otvorenje izložbe "Labinski atelieri II". "Labinski atelieri" naziv je za neformalnu skupinu većinom akademski obrazovanih umjetnika koji su rodom ili boravištem bili vezani uz Labin. Prva izložba skupine upriličena je u galerijskom prostoru Narodnoga muzeja Labin 28. travnja 1968., kada su izlagali slikari Quintino Bassani, Emil Bobanović Ćolić, Josip Diminić, Jasna Maretić Diminić, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska, Karlo Paliska, grafičar Renato Percan i kipar Mate Čvrljak. Naknadno su se skupini priključili: Branimir Baković, Zdravko Milić, Orlando Mohorović, Nada Pavlović Bađura, Vinko Šaina, Flaviano Škopac i Ljerka Žingerlin, a počasni član bio je i Raoul Goldoni. Posljednji zajednički nastup imali su 1982. u Idriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum