zanimljivo i poučno

Noć muzeja u Kući maslinovog ulja u Puli: Istarsko maslinovo ulje  bilo je cijenjeno još u rimsko doba

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Svi koji su u Noći muzeja posjetili Kuću istarskog maslinovog ulja imali su priliku prošetati kroz povijest i sadašnjost maslinarstva u Istri, ali i šire.

U muzeju smještenom u blizini Arene, brojni su građani, kroz zanimljivo predavanje pod vodstvom Lorene Boljunčić, uz čašu koktela Damjanić ili vina Benazić, saznali brojne pojedinosti o proizvodnji maslinovog ulja u doba Rimljana.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Slično je to bilo kao i danas - pobrale bi se masline, a onda bi se stavile u podložak mlina i s kamenim kotačem mljele. Amfore koje su se koristile za čuvanje i prijevoz ulja, pronađene su po cijeloj Europi. Otkuda potječu, prepoznavalo se po njihovu pečatu, ali i obliku karakterističnom za neko podneblje.

Tako se, naime, znalo da se istarsko maslinovo ulje izvozilo po cijelom rimskom carstvu, budući da su amfore pronađene diljem Europe. A kako se moglo čuti, maslinovo ulje u rimsko doba, baš kao i danas, bilo je jako cijenjeno, a kvalitetom vrhunsko.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Lorena Boljunčić je tijekom razgleda ispričala brojne zanimljivosti o klasifikaciji za razumijevanje kvalitete ulja, o revitalizaciji sela od 1970-ih godina tijekom kojih dolazi do intenzivnog uzgoja maslina, a prisutni su i pogledali kratak film 80-ih koji prikazuje tradicionalni način prerade maslina u jednoj staroj istarskoj uljari.

A nakon što su čuli razne kuriozitete o svijetu maslinarstva i razgledali muzejski postav, posjetitelji su imali priliku okušati se na radionici izrade melema za usne od maslinovog ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater